Međunarodni volonteri iz Aid Brigade: Vlasti nam zabranile humanitarni rad u BiH

Vijesti 29. maj 201910:00 > 10:05
Aid Bridge

Neformalna humanitarna organizacija Aid Brigade je od 22. maja 2019. godine prestala sa radom, što znači da je centar zatvoren i da neće biti raspodjele hrane, pravne pomoći, prve pomoći, psihološke podrške i zaštite ugroženih grupa izbjeglica u Sarajevu, navode iz ove organizacije.

U prostorije centra je došlo oko 20 naoružanih službenika Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i lokalnih policajaca koji su zatražili hitno zatvaranje prostorija. Međunarodni volonteri koji su bili prisutni na mjestu događaja su odvedeni u kancelariju Službe za odnose sa strancima i protjerali ih iz zemlje zbog ‘ometanje javnog reda i mira’, ‘pružanje pomoći migrantima i izbjeglicama’ i ‘volontiranje pod turističkom vizom’“, ističu u saopćenju.

Nakon pet mjeseci čekanja na odgovor, naš zahtjev da postanemo zvanična NVO je odbijen tog dana. Više nije bezbjedno lokalnim i međunarodnim volonterima da pomažu izbjeglicama u i oko Sarajeva, tako da nismo imali izbora nego da zaustavimo sve naše aktivnosti odmah i do daljnjeg“, naveli su iz ove organizacije.

Aid Brigade naglašava da su svi ostali jako tužni zbog odluke bh. vlasti koja će se, kako tvrde, odraziti na migrante kao i na volontere koji dolaze iz inozemstva kako bi pružili pomoć lokalnim vlastima, volonterima i migrantima.

Od marta 2018. godine smo uspjeli da u prosjeku za 285 izbeglica dva puta dnevno obezbijedimo hranu. To je 120.000 obroka. U decembru 2018. smo podijelili 600 zimskih jakni i vreća za spavanje u kampu za izbjeglice Ušivak. U januaru ove godine otvorili smo sklonište za izbjeglice i lokalne beskućnike kako bi imali gdje da provedu dan na toplom mjestu i jedu“, ističu iz Aid Brigade.

Također, u saopćenju su se zahvalili svima koji su im pomogli u dosadašnjem radu kroz finansije, donacije i volonterski rad.

Kažu da će napustiti Sarajevo i nastaviti volontirati i pružati humanitarnu pomoć tamo gdje im to bude dozvoljeno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad