Kavazović: Vjerski blagdani prilika za susrete i dijeljenje radosti

Vijesti 29. maj 201910:27 > 10:29
Anadolija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sinoć je u sarajevskoj Vijećnici priredio iftar za akreditovane šefove diplomatskih predstavništava u BiH, prenosi Anadolija.

Na ovoj tradicionalnoj prigodi kojoj se odazvalo preko 40 stranih ambasadora i šefova diplomatskih predstavništava u BiH reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako je prekid posta trenutak u kojem svakog dana ramazana slavimo trijumf ljudske volje nad njegovim slabostima.

“A istinski je slobodan i sretan samo onaj ko ovlada svojim slabostima i strastima. Drago nam je što imamo priliku ovu radost podijeliti s vama. Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam posebnu čast”, rekao je Kavazović, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Dodao je kako su vjerski blagdani svih konfesija, a naročito tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedinstvena prilika za susrete, ali i da se podijeli radost kao što znamo podijeliti i tugu.

“Kažu da se tuga smanjuje kada se dijeli, a radost samo povećava. To je oduvijek bio dio naše bosanske kulture i tradicije. Bili smo zajedno bez obzira na to kako se Bogu molimo i kad nam je teško i kada nam je dobro”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako je lijepo imati trenutke kada se sastajemo bez pritiska svakodnevnice, kada za sto sjedamo samo da bismo jedni drugima ukazali poštovanje i počast, da bi se pogledali u oči i upitali za zdravlje.

“Ti susreti su nam svima potrebni. Danas, kada se svijetom orkestrirano širi nepovjerenje i strah, lični susreti su ono što nas čini ljudima. A biti čovjekom najljepša je, ali i najteža zadaća u životu”, dodao je Kavazović.

Rekao je i da zato želi da iskoristimo ovu priliku kako obnovili prijateljstvo i zavjet da se zajedno istraje u dobru i da sva iskušenja i problemi budu zajednički riješeni.

“Želim da vam se još jednom zahvalim na podršci koju pružate našoj domovini Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti i njenim euroatlantskim integracijama. Hvala vam i na podršci Islamskoj zajednici i međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini. Uz iskrenu nadu i molitve da vas Uzvišeni poživi u dobru, neka je mir i spas na sve vas”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad