Dodik: Propustili smo još jednu priliku

Vijesti 29. maj 201912:03 > 12:05
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Istočnom Sarajevu da ''smo propustili još jednu priliku'' komentarišući novi izvještaj komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju je istakao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

Dodik je poručio ”da smo imali ozbiljan dogovor”.

”Imali smo ozbiljan dogovor s Evropskom komisijom. Izgubljen je u jalovim političkim nadmetanjima, izgubljeno je nekoliko mjeseci šansi za sve. Najdosljednija je ostala Evropska komisija. Njihov stav bio je od početka jasan. Da se nađemo u atmosferi dobrog kretanja vezanog za mišljenje i pribavljanje podrške zemalja članica Evropske unije. Što se tiče moje pozicije kao člana Predsjedništva i predsjednika jedne od najvažnijih stranaka, želim da kažem da se izbori dešavaju kako bi narod dao povjerenje svojim predstavnicima. Narod je izabrao i dao podršku vladajućoj koaliciji koja je vrlo brzo formirala vlast u RS”, rekao je Dodik.

Potom je optužio ”bošnjačku političku elitu” da želi spriječiti legitimno izabrane predstavnike Srba da učestvuju u novoj vlasti.

”Bošnjačka politička elita želi da Srbi ne budu zastupljeni u organima Bosne i Hercegovine. Naći načina da se to uslovljava govori o nizu stvari. Ozbiljna je greška učinjena, u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva. Po Ustavu Bosna i Hercegovina nema vladu već ima Savjet ministara. Ili treba mijenjati Ustav ili se treba Ustavu prilagoditi”, dodao je on i nastavio:

Nama Srbima je onemogućeno da imamo legitimne predstavnice. Oni koji sada tu sjede nisu legitmni predstavnici. Neko želi da onemogući legitimno predstavljanje Srba, a taj neko je bošnjačka politička elita oko SDA. Evropska komisija je jasno rekla – formirajte vlasti i pružite nam priliku. Ta nova Evropska komisija sigurno neće biti. Komisija koju smo gledali do sada. Možemo očekivati smanjen interes. Propustili smo još jednu priliku. U tom pogledu, ne znam šta piše u mišljenju i kako će izgledati, bilo bi drukčije da smo uspjeli formirati vlast. Ako smo mogli da izaberemo Zvizdića za potpredsjednika Predstavničkog doma, mogli smo i formirati vlast. Potpredsjednik zakonodavnog organa je potpredsjednik izvršnog organa. Šta to govori o Bosni i Hercegovini”, naglasio je on.

Detalje o Hahnovom izvještaju čitajte na OVOM linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad