Zaključak EK o BiH: Ispuniti kriterije prije preuzimanja EU obaveza

Vijesti 29. maj 201913:21 > 13:34
Reuters

Bosna i Hercegovina nije u potpunosti ispunila kriterije Evropskog vijeća iz 1993. koji garantuju stabilnost institucija, vladavinu prava, ljudska prava te poštovanja i zaštitu manjina, navedeno je u izvještaju komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“S tim u vezi, zemlja mora uložiti dodatne napore kako bi ispunila kriterije poput jačanja institucija koje će garantovati demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava te poštovanja i zaštitu manjina. Bosna mora uskladiti svoj Ustav sa evropskim standardima i obezbijediti funkcionisanje vlastitih institucija kako bi mogle preuzeti EU obaveze”, istaknuto je u izvještaju.

“Iako decentralizovane zemlje mogu biti EU članice, BiH mora sprovesti reformu svojih institucija kako bi mogle efektivno učestvovati u donošenju odluka u EU te u potpunosti sprovesti evropsko pravno naslijeđe. Bosna treba poboljšati svoj izborni zakon i funkcionisanje sudstva. Treba ojačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizma, te obezbijediti efektivno upravljanje granicom i sistemom azila”, navodi se.

Što se tiče ekonomskih kriterija, kako se ističe, BiH je ostvarila izvjesnu makro-ekonomsku stabilnost, ali da bi imala funkcionalnu tržišnu ekonomiju, mora se fokusirati na ubrzavanje procesa donošenja odluka i poboljšanju poslovnog okruženja kao i efikasnost i transparentnost javnog sektora, tj. javnih preduzeća, stoji u izvještaju.

“Država treba obratiti posebnu pažnju niskom kvalitetu obrazovanja i nedovoljnoj orijentisanosti ka potrebama tržišta rada, kvalitetu fizičkog kapitala poput nedovoljno razvijene transportne i energetske infrastrukture i sporom prilagođavanju ekonomije u državi”, istaknuto je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad