Mogherini: Ključna stvar je formiranje Vijeća ministara

Vijesti 29. maj 201913:17 > 13:48
Council of the European Union

Nakon što je Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio novi izvještaj o zemljama koje žele postati članice Evropske unije, među kojima je i Bosna i Hercegovina, Federica Mogherini, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku obratila se javnosti. Istakla je da BiH mora provesti niz reformi kako bi mogla postati članica EU.

“Danas smo iznijeli mišljenje komesara o aplikaciji BiH. On je istakao nekoliko detalja i prioriteta na polju demokratije, vladavine prava i reforme javne uprave koje su potrebne kako bi BiH krenula ka statusu kandidata i onda otvoriti pregovore”, kazala je Mogherini i dodala:

“Imala sam priliku razgovarati sa liderima iz Bosne i Hercegovine i formiranje Vijeća ministara je ključna stvar.”

Kazala je da su najpozitivniji primjer u proteklih godinu dana Sjeverna Makedonija i Albanija. Prema njenom mišljenju, te dvije zemlje su ispunile svoj dio posla i sada je na EU da ispuni svoj dio pogodbe.

“Svjedočili smo velikim rezultatima i uspjesima. Sjeverna Makedonija i Albanija se posebno trebaju istaći kao zemlje koje su iskoristile priliku i postigle reforme”, istakla je Mogherini.

S druge strane, prema njenom mišljenju Turska se sve više odaljava od Evropske unije.

Mišljenje Komisije važan je korak u odnosima između EU-a i Bosne i Hercegovine te služi kao poticaj za daljnje korake u procesu stjecanja članstva u EU-u.

“Komisija smatra da bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potrebnu razinu sukladnosti s kriterijima za članstvo, a posebice s političkim kriterijima stabilnosti institucija, čime se jamči demokracija i vladavina prava. Bosna i Hercegovina morat će temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucijski okvir kako bi ostvarila niz precizno određenih prioriteta”, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Nakon objave mišljenja, Evropska komisija će ga dostaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije koje će ga razmatrati, a zatim donijeti odgovarajući zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad