Kakva je rasprava prethodila prilikom izbora Sabine Sarajlije

Vijesti 29. maj 201915:35 > 15:37
N1

Sabina Sarajlija, dosadašnja tužiteljka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, sa 13 glasova "za" i jednim "protiv" izabrana za glavnog tužioca ovog tužilaštva je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Izboru je prethodila rasprava članova Savjeta o kandidatima. Inače, Sabina Sarajlija je bila prvorangirani kandidat, a drugi i treći na listi bili su tužioci Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.

Potpredsjednica Savjeta Ružica Jukić predložila je da Sarajlija bude imenovana kao tužiteljka u Tužilaštvo BiH, a da Bogunić koji je, kako je istakla – imao gard prilikom usmenog predstavljanja programa – bude izabran na poziciju glavnog tužioca.

Sjednica je potom zatvorena za javnost zbog ranijih medijskih navoda o Sarajliji i njenom izboru. Po otvaranju sjednice za javnost, rasprava i suprotstavljeni stavovi članova Savjeta o imenovanju čelnika Tužilaštva Kantona Sarajevo nisu bili okončani.

Ružica Jukić ponovila je da je Sarajlija prilikom usmenog izlaganja programa bila nesigurna, te da se, istakla je – “prepala”. Jukić je na sjednici rekla da ne mora uvijek biti izabran prvorangirani kandidat ukoliko nije ostavio dobar dojam, te dodala: “Ja znam da će ona biti imenovana, ali me muči izbor kandidata u budućnosti”.

Član Savjeta Goran Nezirović kazao je da ne zna da li je trećerazredni sudija, ali da članovi Savjeta svojim postupcima, misleći na raspravu, pokazuju da su trećerazredni sastav Savjeta.

Nezirović se referisao na izjavu Jukić da su on, Branko Perić i Tomislav Ljubić “trećerazredni službenici”, no Ružica Jukić je kasnije istakla da to za njih nikada nije izjavila.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izjavio je da će njega prilikom glasanja o kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva KS opredijeliti bodovna lista prema kojoj je Sarajlija bila kandidat sa najviše bodova – pet više od Kreštalice i devet od kandidata Sanina Bogunića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad