Praštalo, Janjić, Bukvarević i Hadžihafizbegović u Novom danu

Vijesti 29. maj 201917:00 > 17:05
N1

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije.

Bosna i Hercegovina dobila je pozitivno mišljenje za kandidatski status u EU. Hoće li dobiti status kandidata odlučiće 28 zemalja članica EU. Komesar Hahn poručio BiH mora provesti reforme. Ovo je naša tema jutra o kojoj razgovaramo sa Predragom Praštalom, predsjednikom Evropskog pokreta u BiH.

Proslavljeni bh. glumac i direktor Kamernog teatra u Sarajevu Emir Hadžihafizbegović podržao je proteste ispred sjedišta VSTS-a u Sarajevu, pokrenute zbog nezadovoljstva radom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Zašto se odlučio na taj potez i zašto je izjavio da se ne osjeća sigurno, Emir Hadžihafizbegović otkriva u Novom danu.

O policijskoj akciji na sjeveru Kosova, protestima u Kosovskoj Mitrovici, je li zvanični Beograd znao za akciju hapšenja u Novom danu razgovaramo sa Dušanom Janjićem, iz Foruma za etničke odnose.

Utvrđen je prijedlog zakona o pravima boraca i njihovih porodica i upućen u hitnu parlamentarnu proceduru. Hoće li se iznaći sredstva kako bi se ovaj zakon počeo primjenjivati 1. jula, kao što borci očekuju? Gost Novog dana je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca u Vladi Federacije BiH.

Govorimo i o zagađenju vode u Banjaluci. Imaju li građani razloga za strah, je li voda bezbjedna za piće – o toj temi govorimo sa Predragom Ilićem, direktorom Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

O važnosti mentalnog zdravlja, ljudima koji nakon godina izolacije i liječenja u ustanovama život vraaju u normalne tokove govorimo u Novom danu. Film ”Susjedi” koji govori o ovoj temi nagrađen je na ZagrebDoxu i naša je tema ovoga jutra.

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu biće promovisana platforma i blog ”Studenti o mladima”, koji je nastao kao rezultat praktične nastave iz predmeta Online novinarstvo, pod mentorstvom prof. dr. Lejle Turčilo i asistentice Lamije Silajdžić. I ovo je naša tema.

Sa vama smo od 7 do 10 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad