Strani volonteri koji su pomagali migrantima moraju napustiti BiH

Vijesti 29. maj 201917:32 > 18:20
N1

Migranti u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa novim problemima. Naime, prethodnih godinu i šest mjeseci imali su snažnu podršku volontera iz svih zemalja svijeta, zahvaljujući kojima su imali dva topla obroka dnevno, djeca su se obrazovala, a mnogima je bio obezbijeđen i krov nad glavom. Ipak, vlasti su odlučile da je vrijeme da međunarodni volonteri moraju napustiti BiH i prestati sa humanitarnim radom, a evo i zašto.

Ovo su strani volonteri grupe Aid Brigade iz Evrope i Amerike. Svaki dan su kuhali za migrante, pružali im medicinsku pomoć i educirali ih. Od marta prošle godine pripremili su preko 120 hiljada obroka, podijelili stotine zimskih jakni i vreća za spavanje, a mnogima ponudili i topao dom. Prije nekoliko dana, morali su prestati sa svojim aktivnostima.

“Iako nam više nije dopušteno da pomognemo izbjeglicama u Sarajevu, nastavit ćemo raditi ono što vjerujemo da je pravo negdje drugdje – pružanje humanitarne pomoći ljudima u očajničkim potrebama. Nećemo stati u solidarnosti sa svima onima koji su izgubili svoje domove, porodice i budućnost. Pozdravljamo se sa Sarajevom, gradom koji je postao naš dom”, kazali su ovi volonteri.

U tom gradu više nisu mogli ostati, smatraju u Službi za poslove sa strancima. Pozivaju se na pravila i propise, odnosno Zakon.

Zakon je jasan i mora se poštovati, smatraju u Službi za poslove sa strancima BiH. A Zakon kaže da strani državljani u našoj zemlji mogu boraviti maksimalno tri mjeseca, a volonteri iz neformalne grupe Aid Brigade u BiH boravili su duže od godinu i po i pomagali migrantima. Kažu da je ovo bilo jedino rješenje, jer da bi ostali u BiH, morali bi oformiti nevladinu organizaciju, a Zakon kaže da nevladinu organizaciju u našoj zemlji mogu oformiti samo građani BiH, što oni nisu.

Migranti u BiH prethodnih mjeseci prošlli su sve uslove, prevozili su ih iz grada u grad, preživjeli su zimu pod otvorenim nebom, dočekali proljeće, ali rijetko su gladni bili. Između ostalih, zahvaljujući spomenutim volonterima. U udruženju Pomozi.ba smatraju da su migranti ostali bez snažne podrške.

“Oni su očajni, blago rečeno. Oni su pratili migrante od samog početka migrantske krize na raznoraznim lokacijama i državama i njima je izuzetno krivo što više ne mogu da daju doprinos na teritoriji BiH, ali su isto tako jako svjesni njihovih obaveza i poštovanja zakona BiH i to su prihvatili kao jednu činjenicu koju ne mogu promijeniti”, kazao je Adnan Tatarević iz udruženja Pomozi.ba.

Dok strani volonteri odlaze, sve je na domaćim organizacijama. Crveni Križ u cijeloj zemlji sve svoje napore ulaže kako bi pomogao migrantima u nevolji, a lakše je uz pomoć građana.

“Prikupljali smo pomoć u obući, odjeći, čak su i neki građani i namještaj nudili za ove neke migrante koji su bili u stanovima u KS”, kazala je Eneida Višo iz Crvenog križa KS i dodala:

“Mi smo human narod, pomažemo njima, često im kupimo u pekarama nešto, stoje često ispred prodavnica, pa im kupimo i tu nešto, oni ne prose”.

No, nedostatak vjetra u leđa u vidu stranih volontera, prognoziraju u humanitarnim organizacijama za migrante će biti osjetan. Nadaju se da migranti u našoj zemlji ipak neće biti gladni.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad