Biserko u Pressingu: Mape se crtaju u Beogradu, Dodik ih samo eksponira

Vijesti 29. maj 201917:53 > 20:44
N1

Sonja Biserko je u Pressingu na N1 kazala da je Milorad Dodik svoju politiku radikalizovao od 2008. godine, od kada radi na rasturanju institucija BiH. S druge strane, često crtanje mapa i karata u javnim istupima ocijenila je kao potez koji on samo eksponira, ali da se te mape crtaju u Beogradu.

Zašto se sudbina BiH povezuje sa statusom Kosova?

“Ima jedan slogan koji se često pojavljuje pred našim ministarstvom, ‘ako Kosovo nije Srbija – ni Republika Srpska nije Bosna’. To je suština te politike. Oni žele iz nezavisnosti Kosova dobiti Republiku Srpsku. To je od početka u igri, a to je nemoguće. Nadam se da neće moći ni u budućnosti. Sve ove godine, od Dejtonskog sporazuma do danas, Srbija vodi sistematsku politiku i strategiju koju je definisala 1997. godine, kada je rečeno: OK, Dejtonski sporazum nije po našoj volji, ali je najbolje što smo mogli dobiti. Da bi je sačuvali – treba sprečiti povratak nesrba u RS, u čemu su uspeli, i ekonomski i kulturno integrisati RS u srpski prostor. I u tome su umnogome uspeli.”

Potencira se i Sporazum o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

“Da, uporište koje nalaze u Dejtonskom sporazumu je u funkciji ove strategije iz Beograda koja je na delu od 1997., a koja je ponovo redefinisana Strategijom za dijasporu iz 2011. Memorandum II, tačno se navodi kojim koracima treba zaokruživati taj kulturni i duhovni prostor i čekajući na momenat kada će BiH sama od sebe da se raspadne, jer je nefunkcionalna, što dnevno pominje i Dodik i političari iz Srbije. Doduše ne Vučić, on ponavlja da je integritet BiH. Sve ono što ide dalje – pokazuje da oni čekaju taj trenutak.”

Memorandum II – da li on znači da politički vrh Srbije nije odustao od ideje Velike Srbije?

“Ne. Nije, nažalost. To se očituje kroz razne dokumente, izjave, politike, mere koje poduzimaju dnevno. Istovremeno govore i o vraćanju Crne Gore u unutrašnji okvir, Crnu Goru tretiraju kao unutrašnje pitanje. Vučić je to pomenuo u ekspozeu pre dva dana. Vidi se to na pritisak na Crnu Goru.”

Dodik je na nedavnom – ponovnom crtanju karata na Balkanu uvrstio i Crnu Goru?

“To nije njegova mapa. Ona se crta u Srbiji, u Beogradu. On to samo eksponira da bi svi znali o čemu se radi. Nije tajna šta radi Srbija i elita. To je sve napisano, samo se treba pratiti. Zvanična Srbija je za članstvo u Evropskoj uniji, ali nije pokzala spremnost za otvorena poglavlja da provede reforme koje bi je kvalifikovale za članstvo u EU. Naravno, EU do sada nije dovoljno obraćala pažnju na društvo bez kojeg nema reformi. Ona je bila skoncentrisana na Vučića jer je smatrala da će u jednom momentu on priznati Kosovo, jer je to glavni prioritet”, kazala je

To je razumljivo jer zatvara i bezbedonosnu konstrukciju Balkana, poručila je. 

Vučić ima sve manje manevarskog prostora

N1

“Srbija je okružena NATO zemljama. Srbija gubi iz vida da Balkan spada u interesnu sferu zapada. Pitanje je vremena kada će se scenario završiti. Vučić ima sve manje manevarskog prostora. Saradnja sa Rusijom nije sporna, ali ta vrsta saradnje je u funkciji ruskog interesa. Rusija preko Srbije i RS i ostalih zemalja u regionu sprečava proširenje NATO-a i odugovlači članstvo u EU.”

Kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umjetnosti u trenutnoj politici Srbije, unutrašnjoj i regionalnoj?

“Tradicionalno ima važnu ulogu. Ona datira nekoliko vekova natrag, jer je bila jedina koja je držala narod u nekoj vrsti zajednice za vreme Otomanskog carstva. U Jugoslaviji su religije bile u drugom planu. Njena uloga počinje osamdesetih, u otvaranju srpskog pitanja na Kosovu. Ona se nije distancirala od zločina devedesetih, najavljivala je granice države, bila je poistovećena sa programom. Danas na Kosovu imala je u posljednjih godinu važnu ulogu jer je bila protiv podele.”

“SANU, predsednik Kostić je imao istup koji je kritikovan. On je rekao da je stvarnost na Kosovu takva da je treba prihvatiti. Što se tiče Akademije sada, nisu bili izloženi, aktivni kao nekada. U unutrašnjem dijalogu većina učesnika se opredelila za zamrznuti konflikt. To znači očekivanje da će u nekoj budućnosti strani faktor opredeliti tok događaja u korist Srbije, tu se pre svega misli na dobijanje Republike Srpske, to znači da je Kosovo talac te politike u odnosu na Bosnu i Hercegovinu”, istakla je gošća Pressinga. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad