Fikret Bačić, Nevenka Tromp, Dubravka Stojanović i Srđan Mandić u Novom danu

Vijesti 30. maj 201914:23 > 14:29
N1

U Novom danu sutra gledajte:

U Prijedoru sutra obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 stradalih stanovnika prijedorskog kraja nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo i 102 djece. Fikret Bačić je izgubio čitavu porodicu, bori se za spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Sa Fikretom smo u selu Zecovi kod Prijedora.

U Sarajevu je promovisana knjiga “Smrt u Hagu” dr. Nevenke Tromp, bivše uposlenice Haškog tribunala i profesorice na Univerzitetu u Amstardamu. Tromp je radila na historijskim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića sve do njegove smrti. Šta je ovo nezavršeno suđenje ostavilo iza sebe, o historijskoj ulozi Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije govorimo u Novom danu.

Kako ublažiti efekte ideologizirane interpretacije prošlosti? Mogu li pogrešno naučene lekcije na historijskim poluistinama i neistinama spriječiti da se mladi pripremaju za neke buduće sukobe? Šta smo i da li smo išta naučili iz promjena koje su se odvijale u Evropi i Jugoslaviji tokom ‘80-ih godina – o ovim temama razgovaramo sa historičarkom Dubravkom Stojanović koja je u Sarajevu povodom održavanja trećeg History Festa.

Ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija donio je nejasnu preporuku za odobravanje kandidatskog statusa za BiH. Umjesto mišljenja, BiH je dobila još jednu Mapu puta. Istovremeno su iz Brisela upućene kritike Srbiji i Crnoj Gori za nedostatke u oblasti vladavine prava i slobode medija, dok su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile zeleno svjetlo za kandidatski status za EU. Iz Bonna izvještava Mehmed Smajić, a iz Tirane novinar Ben Andoni.

Dva preduzeća Sarajevogas i Toplane imaju prevelike gubitke i povećanjem cijene gasa peglaju svoje negativno poslovanje – rekao je za N1 federalnI ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Vlada FBIH zbog toga neće subvencionirati cijenu plina, očekuju da to uradi Vlada KS čija su preduzeća Sarajevogas i Toplane. Hoće li to i uraditi pitamo Srđana Mandića, resornog ministra u KS.

Haris Alagić je prošlogodišnji državni prvak. Trenutno, trećeplasirani na OMC Hairworldu – najvećem svjetskom takmičenju ljepote u Parizu. Ovo takmičenje je globalna platforma za takmičare da pokažu svoje frizerske sposobnosti, a nazivaju ga i Olimpijadom u ljepoti.

Erna Mačkić, novinarka, komentariše aktuelnosti sa naslovnica dnevnih novina.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 7 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad