Dženan Đonlagić: Hoćemo li sad sve zakone staviti pod znak pitanja?

Vijesti 30. maj 201915:55 > 16:02
N1

Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte (DF) na svojoj Facebook stranici objavio je komentar pod naslovom: "Predomisliti se" - nova praksa u politici na bh. način?!

U njemu je objasnio zašto BiH ima međunarodnu obavezu da dostavi ANP, odnosno Godišnji nacionalni program, gdje ga je ocijenio kao tehnički alat pomoću kojeg će NATO ocjenjivati stepen realizovanih reformi za BiH.

U tekstu je komentarisao i politiku SNSD-a i HDZ-a prema ovoj stavci koja se u bh. javnosti pominje duži vremenski period.

Njegov komentar sa Facebook stranice prenosimo bez intervencija:

Možete ga pročitati i na OVOM linku. 

Nekoliko mjeseci smo svjedoci kako se politika SNSD-a, uz nesebičnu i otvorenu podršku HDZ-a, predomislila u vezi svih ranije, konsenzusom donesenih političkih odluka u vezi MAP-a tj. Akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

Naime, država Bosna i Hercegovina danas ima međunarodnu obavezu da dostavi svoj, prvi, “ANP” (Godišnji nacionalni program), plan nama potrebnih reformi u nekoliko strateških oblasti (npr. odbrana, resursi, ekonomija, vladavina prava), kako bi opravdala svoj vlastiti zahtjev i status koji ima u međunarodnom ugovornom odnosu sa međunarodnom organizacijom kakav je NATO savez.

Sve ranije konsenzusom donesene, sa naglaskom na konsenzusom, političke odluke su podržali i funkcioneri SNSD-a, prije svega u kapacitetu Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ovdje prije svega naglašavamo Odluku Predsjedništva BiH i predaju zahtjeva za MAP i Zakon o odbrani BiH, kojima smo mi, kao država zahtijevali, dobili status i sada imamo međunarodnu obavezu za rad unutar MAP-a.

Država Bosna i Hercegovina je odlukom NATO-a, na Samitu u Talinu, 2010. godine, dobila taj status i danas je već u MAP-u, kao obliku institucionalne saradnje sa NATO savezom.

Zato je ANP sada samo jedan tehnički alat (instrument) pomoću kojega će NATO ocjenjivati taj stepen realizovanih reformi u BiH.

Ne ulazeći sada u motive (svakako su oni u svjetlu prodora pro-ruske politike na Balkan) zašto se ekipa iz SNSD-a na čelu sa gospodinom Dodik Miloradom predomislila u vezi odluka u kojima su i sami učestvovali u punom kapacitetu i glasali “za”, trebamo jasno i glasno kazati da se tako ne može uvoditi nova političla praksa djelovanja, jer bi mogla imati dalekosežne negativne posljedice po zemlju i sve njene građane.

Kakve implikacije može imati princip “predomislili smo se” ako sada prođe kao takav, ovoga puta od SNSD-a?

Hoćemo li sada sve odluke i zakone za koje se glasalo u prethodnom razdoblju i koji su na snazi staviti pod znak pitanja, ako se slučajno još neko predomisli u političkom životu Bosne i Hercegovine?

“Predomisliti se” u demokratskom kapacitetu, a to pravilo važi i u zemljama članicama EU i recimo Evropskom parlamentu, se može politički realizovati samo kroz institucije sistema i putem izmjena i dopuna zakona, odluka.

Dok se to ne desi u institucijama BiH, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, “predomisliti se” se ne može uzeti kao valjan i pravno utemeljen argument da država Bosna i Hercegovina ne ispunjava svoje preuzete međunarodne obaveze.

Zato posebno čudi i nedavna izjava ambasadora Nj.E. Larsa Wigemarka kako se vlast treba uspostaviti bez uslovljavanja!?

Ako pravilo poštivanja zakona i vladavine prava važi u Švedskoj kao i u institucijama EU, a zasigurno važi, onda to mora da važi i u zemlji koja pretendira da bude punopravna članica EU kao što je Bosna i Hercegovina.

Zamislite da sada neki funkcioner i političar u EU izađe u javnost i kaže predomislili smo oko izglasane i usvojene odluke za “BREXIT” i nema ga, nećemo to realizovati, nema te obaveze i sl. Svi bi digli neviđenu galamu i počeli objašnjavati kako to ne može tako, odluka je donesena, zna se kako se mijenja odluka, mora se poštivati vladavina zakona, zakoni se mijenjaju i donose u parlamentima.

Tako i treba da bude, tamo u EU, svugdje u svijetu, tako neka bude i u Bosni i Hercegovini.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad