Hoće li iko prvi popustiti da se formira vlast?

Vijesti 30. maj 201915:52 > 19:15
N1

Ono što je kazao nakon neuspjelih pregovora sa Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik ponavlja i danas u intervjuu za srbijansku štampu.

A podsjetimo, “ostajemo vojno neutralni i ne pristajemo na NATO”, bila je njegova jučerašnja poruka..

“Plan suradnje s NATO-om može, ali ne može plan za članstvo u NATO. To je razlika. Dakle, nijedan plan koji donesemo ne može biti osnova za članstvo”, kazao je Dodik.

No, Dodikov kolega iz Predsjedništva te član SDA u intervju za N1 pak ponavlja svoj stav i stav svoje stranke

“Mi ne odlučujemo sada o tome hoćemo u MAP ili nećemo, o tome je odluka donesena davno , prije osam, devet godina, da se dostavi taj Nacionalni godišnji plan, to je jedno tehničko pitanje, i da odmah imenujemo predsjedavajućeg Vijeća ministara”, istakao je Šefik Džaferović.

Treći pak partner, hrvatski blok koji predvodi HDZ BiH, za sada sve promatra sa strane. Tek rijetki članovi ove stranke žele dati izjavu. Iz Bratislave u SMS poruci, jedan od njih za N1 poručuje..

“Jedini način da do uspostave dođe je da bošnjački blok povuče uvjet oko MAP-a i da se to riješava nakon uspostave Vijeća ministara BiH”, kazao je Nikola Lovrinović, HDZ BiH.

Da netko treba popustiti smatraju i ovdašnji dobri poznavatelji političkih prilika.

“Onaj tko je pokrenuo pitanje MAP-a, definitivno nije vodio računa šta je mogući rezultat. Što se mene tiče, to bi bilo sve ok da je prošlo, međutim nije i znao se da neće proći. Pa kome je trebalo da formira ovu situaciju”, smatra Žarko Papić, politički analitičar.

No, čini se da nitko ne želi popustiti, pa će stoga stolice koje vidite, još sačekati da u njih sjednu novi ministri.
Kompromisa nema, što je jasno i SDS-u. U posljednjih nekoliko dana, sve glasnije možemo čuti kako je izgleda opcija da otvore neke nove, svoje pregovore o uspostavljanju državne vlasti.

“Očigledno je da u ovim uslovima koji su postavljeni, nema mjesta za kompromis i sve je blokirano. Ukoliko postoji neki način da se deblokira ta vlast, ja mislim da je SDS, kao i PDP spremna na to”, kazao je Mladen Bosić, SDS.

No, koliko je to tehnički moguće, uzmemo li u obzir da SNSD i HDZ imaju potpunu dominaciju u državnom Domu naroda. MAP, Izborni zakon zasigurno će biti prepreke koje će stajati na putu bh. političarima da se konačno dogovore i formiraju vlast.

Da to trebaju učiniti čim prije, naglasio je jučer Johannes Hahn, kazavši i da je EU spremna nametnuti restrikcije osobama koje podrivaju BiH.

N1: Hoće li ih to uplašiti?
Papić: “To jeste upozorenje i o tome se u Briselu razmišlja. I to me ne čudi”.
N1: Mislite li da će ga oni na koje se ovo odnosi ozbiljno doživjeti?
Papić: “Sumnjam, sumnjam da će ga ozbiljno doživjeti.”

No možda će doživjeti poruku da bez formirane vlasti, nema napretka BiH na njezinom EU putu.

Kako god, kada i gdje će se nastaviti pregovori, te hoće li i tko prvi popustiti, nijedna od strana u pregovorima ne želi otkrivati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad