Analiza EK: Šta sve BiH mora mijenjati kako bi pristupila pregovorima za EU

Vijesti 30. maj 201916:10 > 19:13
N1

Na više od 180 stranica, Evropska komisija, izanalizirala je stanje u Bosni i Hercegovini. Obuhvaćena su sva područja u kojima je neophodno raditi reforme kako bi se pristupilo pregovorima o kandidatskom statusu. Time je, smatraju pojedini analitičari, stavljena konačno tačka na sve netačne izjave političara o tome kako BiH napreduje na evropskom putu.

Pokazala je analiza svu nesređenost sistema, a posebnu pažnju Komisija je posvetila pravosuđu BiH. I danas brojne reakcije.

Samo da bi pristupila pregovorima o kandidatskom statusu, Bosna i Hercegovina mora gotovo pa promijeniti cijeli sistem. Ukratko, riječ je sljedećem:

N1
N1

Posebna pažnja posvećena je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Sve je slabo. Od disciplinskog ureda do načina izbora sudija i tužilaca.

N1

“U Italiji svojevremeno, taj Visoki sudski i tužilački savjet koji je sličan ovom našem modelu, član je bio bivši predsjednik Republike. Vidite koliko se pažnje pridaje. Ako vi osnujete tijelo to tijelo mora imati autoritet, profesionalnost, sa znanjem mora da odskače i da ima poštenje. A što mi nemamo”, kazao je Petar Kunić, univerzitetski profesor.

Političari više ne mogu lagati javnost o tome kako postoje pozitivni pomaci na EU putu, kaže profesor međunarodnih odnosa Adnan Huskić. Ovo je bila otriježnjujuća analiza.

N1

“Ovo su države koje su zarobljene od strane svojih političkih elita, ovo su države u kojima klijentelistički sistemi ovakvi kakvi su uspostavljeni izjedaju samo tkivo društva, uništavaju nas i ekonomski i socijalno, dok sa druge strane je uvijek postojala ta jedna vrsta žmirenja na jedno oko od strane EU gdje se prihvatalo to da politički lideri u regiji, za koje se znalo da samo retorički podržavaju put u EU a ništa ili jako puno čine da se do toga ne dođe. Moguće da će sada doći do neke promjene u tom smislu”, smatra Adnan Huskić, profesor međunarodnih odnosa.

Potreban je novi, drugačiji pristup Unije. Dosadašnje metode nisu urodile plodom. Na koncu, zašto ne i sankcije neodgovornim politikama. Huskić ne smatra da Unija pretjeruje s uslovima za BiH – jer kaže, nesređena Rumunija i Bugarska su postale članice isključivo zato što je postojala jaka politička volja. Koje ovdje nema. Uprkos tome što je Analiza pokazala dugotrajni i gotovo potpuni zastoj u reformama – lider HDZ-a i donedavni član državnog Predsjedništva, Dragan Čović – poručuje:

Al Jazeera

“Ja sam više nego zadovoljan. Obzirom da smo radili, pričali o evropskom putu o našem priključenju otvaranju pregovora o kandidatskom statusu, tako da je EU odnosno njene institucije poslale jednu poruku vrlo jasnog sadržaja sve je do vas radite”.

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, među najbitnijim stavkama je ta – nema uslova kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona onako kako ga je postavljao HDZ, kako domaći tako i Hrvatski.

N1

“Ovim je poraz doživjela politika Hrvatskog narodnog sabora koja je uvjeravala domaću javnost da se treba osigurati legitimno političko predstavljanje naroda, jer smatraju da narodi trebaju imati neka posebna ili viša politička prava”, tvrdi Komšić.

A mnogi su stava da ono što je Komisija stavila pred BiH, je gotovo nemoguće uraditi pod ovakvim političkim okolnostima. Time je poslala poruku – da nismo dobrodošli. Evropa se, kažu analitičari, dugo bavila problemima u vlastitim redovima, te zanemarila proces proširenja. Dugo će im trebati da poslože svoju hijerarhiju nakon izbora. Tek onda se mogu posvetiti vanjskim faktorima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad