Banjalukom se širi strah da je voda zagađena, nadležni tvrde da nije

Vijesti 30. maj 201916:29 > 19:16
N1

Zbog straha da je voda u Banjaluci zagađena porasla je prodaja flaširane vode u marketima. Nadležne službe, ali i Gradonačelnik smatraju da neko namjerno širi paniku i dezinformacije, te da u svemu ima posla za policiju. Dosadašnje analize pokazale su da je voda za piće u skladu sa važećim Pravlnicima o kvalitetu. Kako izgleda kad ekološke teme, umjesto uobičajnih političkih, zabrinu građane?

Flaširana voda u Banjaluci je ovih dana duplo traženija nego inače.

Pitali smo građane piju li vodu iz česme i evo šta su nam kazali:

“Ne. Načuo sam neke stvari. (N1: Načuo, ili provjerio?) Samo načuo, pošto postoje informacije da je Ministarstvo reklo da se ne pije voda, s duge strane govore da je sve u redu. Kome vjerovati nego…kupiti vodu.”
“Ne. (N1: Zašto?) Inače ne pijem.”
“Ne.”
“Naravno. Pijemo vodu iz česme, iz kojih razloga takvo pitanje? (N1: Jer pojedini građani sumnjaju u kvalitet vode?) Da sumnjam ne bih pila.”

N1

Sumnju i paniku izazvala je tamna mrlja u Bočcu, na rijeci Vrbas, 50 km uzvodno od vodozahvata Novoselija. Među građanima kruže poruke kako je voda kontaminirana, što navodi anonimni pošljalac, vlasti skrivaju.

Panika koja se proširila društvenim mrežama je neopravdana, tvrde nadležni. Voda iz banjalučkog vodovoda uredna je za piće, kao i do sada.

“Svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju”, tvrde iz Vodovoda Banjaluka.

“To znači da je voda iz banjalučkog vodovoda higijenski ispravna i da nema straha i bojazni da potrošači mogu da koriste vodu iz banjalučkog vodovoda”, kazala je Branka Ristić, Vodovod Banjaluka.

Gradonačelnik Igor Radojičić, kaže da pije dvije litre vrbaske vode dnevno i da ….

N1

“Nemam stomačnih problema, niti bilo kojih drugih”, kazao je Radojičić.

Kako građanima ipak nije do šale, Radojičić pojašnjava da se voda pojačano kontroliše te da je uredna. Za dezinformacije će neko odgovarati.

“Osmišljena situacija je bila, gdje se putem društvenih mreža šerovala informacija, bolje reći dezinformacija, koja nema ni korjena ni izvora o tome da voda nije ispravna za piće. Hvala Bogu društvene mreže su zahvalan medij u kojem se za čas prenesu takve informacije i pitkije su od zvaničnih saopštenja”, naveo je gradonačelnik.

Zvanično, modro-crvene mrlje u Vrbasu uzrokovalo je cvjetanje algi. No, kako je u međuvremenu eskalirao problem sa kancerogenim uljem piralenom u krugu Incela, mnogi su te dvije stvari povezali.

N1

“Te dezinformacije su dovele do nekih drugih informacija da se radi o prirodnoj pojavi cvjetanja algi, te da to nema uticaja nikakvog na hemijsko zagađenje. Nije bilo to u pitanju kada govorimo o aspektu zagađenja vode. Naravno, da priča o “zagađenju vode” nema veze sa Incelom”, kazao je Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS.

Ekološki inspektori i dalje rade u kontaminiranoj poslovnoj zoni Incel. Istražuje se uticaj detektovanog kancerogenog ulja piralena na životnu sredinu.

Za petnaestak dana očekuju se rezulatati uzetih novih uzoraka. Za sada su 22, može ih biti i preko 100.  Vlasnicima pojedinih firmi naloženo je da radnike pošalju na vanredne ljekarske preglede.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad