Poljoprivrednici traže isplatu zaostalih poticaja, u protivnom – protesti

Vijesti 30. maj 201917:42 > 19:12
N1

10. juna na proteste u Sarajevo će poljoprivrednici iz Federacije BiH, ukoliko do tog datuma resorno ministarstvo ne počne s isplatom poticaja za treći kvartal prošle godine. Odluka je donosena na današnjem sastanku Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Vlada Federacije BiH uoči sastanka poljoprivrednika usvojila je Program poticaja za poljoprivredu u 2019., u iznosu od 68 miliona i 700.000 KM. Iz ovih sredstava trebala bi biti isplaćena dugovanja prema poljoprivrednica. Ostaje pitanje hoće li isplate početi prije 10. juna?

Ono što nam je obećano nismo dobili, saglasni su članovi Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. Svoje obaveze izmiruju, ali na isplatu poticaja iz prošle godine i početak ove, kažu, još čekaju.

N1

“Oko sedam miliona, nisu to neka velika dugovanja, dosta predmeta je inspekcija odradila koliko ja imam informaciju, dosta tih predmeta je ispravno, znači to se može odmah platiti, ne trebaju se čekati ni kantoni, ne treba se ništa čekati. Ovo je u Sarajevu od prošle godine i to se može odmah realizovati”, kazao je Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Iz Ministarstva poljoprivrede FBiH navode kontrole dodjele poticaja su pooštrene nakon što su tokom 2018. utvrđene određene nepravilnosti. U ovčarskoj proizvodnji više od 50 posto je onih koji nisu zadovoljili uvjete postojećeg pravilnika, istakao je ministar Šemsudin Dedić. Od prošle godine kontrolišu se i svi novi proizvođači.

N1

“Dio kontrola su bili i mljekari, gdje je prošle godine povećana proizvodnja mlijeka na godišnjem nivou oko pet miliona litara. Morali smo utvrditi je li to stvarno povećanje mlijeka. Danas ćemo informisati vladu kako bi ubrzali taj proces da poljoprivrednici što prije dobiju sredstva. Svi oni koji su dosad kontrolisani, koji su ispravni, nakon objavljivanja Programa u službenim novinama krenut će se sa realizacijom isplata prema njima”, izjavio je Dedić.

Više od 6.000 gazdinstava u Federaciji BiH ima kontinuiranu proizvodnju i ostvaruje poticaje za mlijeko. Od 12 mljekara koje su ispunile uvjete za izvoz u Evropsku uniju, devet se nalazi na području Federacije. Proizvođači poručuju na podsticaje više ne mogu čekati.

“Cirka oko pet hiljada maraka trenutno za treći mjesec prošle godine. Iz Ze-Do kantona je išlo redovno, ali gledajući realno dosta je to, ko koga može čopnut, čopne ga, previše su nas isčopali. Slažem se sa kolegama, dovest krave u grad pa nek vide”, kazao je Semir Hadžan, poljoprivrednik iz Tešnja.

A to bi se moglo desiti 10. juna ukoliko ne počne isplata poticaja za treći kvartal prošle godine. Rok za isplatu četvrtog kvartala prošle i prva pri mjeseca ove godine je kraj mjeseca juna.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad