Mandić: Poskupljenje plina je odluka Vlade FBiH na koju Vlada KS nema uticaj

Vijesti 31. maj 201908:31 > 08:33
N1

"Želim da kažem i podcrtam što mislim da građani kantona zaslužuju informaciju: Vlada FBiH koja je u tehničkom mandatu, koja se nije naradila u prethodne četiri godine, a sada pogotovo, jednostavno donosi odluku kojom Vladu KS dovodi pred svršen čin", kazao je u jutarnjem programu N1 Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS.

Dva preduzeća, Sarajevo gas i Toplane imaju prevelike gubitke i povećanjem cijene gasa peglaju svoje negativno poslovanje – rekao je za N1 federalnI ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

To jednostavno nije tačno. Zamolit ću vas da se vratimo unazad od momenta kada smo preuzeli Vladu KS, prvi put se tada pojavila informacija, BH Gas je tražio poskupljenje. Kolega resorni ministar rekao da to ne dolazi u obzir. Pominjao je mogućnost poskupljenja između tri i pet posto, tada niko nije spominjao da su Sarajevo gas i Toplane u bilo kakvom minusu i da bilo ko želi peglati bilo kakav dug“, kazao je Mandić za N1.

Mandić je istakao da je održan sastanak prije sedam dana.

Neki dan sam isto pitao kolegu ministra na sastanku koji mi je rekao da je htio pomoći Vladi KS da se pregura zimski period. Ja nisam tu izjavu čuo, tražio sam po portalima za tom informacijom. Nisam našao, rekao je samo ‘ne dolazi u obzir’“, kazao je i dodao:

Mi smo na sastanku prije sedam dana na koji smo dugo čekali, to je bio monolog resornog ministra koji se stavio u poziciju profesora i održao jedno predavanje. Želim da kažem i podcrtam što mislim da građani kantona zaslužuju informaciju: Vlada FBiH koja je u tehničkom mandatu, koja se nije naradila u prethodne četiri godine, a sada pogotovo, jednostavno donosi odluku kojom Vladu KS dovodi pred svršen čin“, poručuje Mandić.

Kako je kazao, poskupljenje plina od 29 posto je isključivo odluka Vlade FBiH.

Dakle poskupljenje plina od 29 posto je odluka Vlade FBiH na koju Vlada KS nema nikakav uticaj. Mi smo željeli taj dan da razgovaramo s njima o kompromisima, da li da to poskupljenje na neki način podijelimo zajednički. Želim reći da Vlada KS ima ambiciozne planove po pitanju smanjenja zagađenja na području KS. U ovoj godini ćemo imati 40 objekata koji će bii utopljeni, sve sa ciljem smanjenja potrošnje i konačnim ciljem smanjenja zagađenja“.

Da li su Sarajevo gas i Toplane linearno smanjivala cijenu onako kako je BH gas prema njima?

“Nema teorije da je dizana cijena. Ona možda nije linearno spuštena kao što je spuštena tadašnja cijena BH Gasa da bi se eventualno neki gubici popeglali. Ja u ovom momentu ne mogu u to ulaziti”, kazao je.

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad