Majkić za N1: Ako pitate SNSD, Godišnji program je nemoguća misija

Vijesti 31. maj 201912:05 > 12:31
Facebook

HDZ otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a u interesu Dodika i Rusije, priopćila je danas Demokratska fronta nakon što je jučer dužnosnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović za N1 kazao da je jedini način da dođe do uspostave vlasti jeste taj da, kako ga iz HDZ-a nazivaju, bošnjački blok povuče uvjet oko MAP-a i da se to rješava nakon uspostave Vijeća ministara BiH.

Izaslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić za N1 je komentirala Izvještaj EU komisije o BiH. Kaže, Republika Srpska neće pristati na zahtjeve Komisije.

BiH je svakako više očekivala nego što je dobila na kraju od strane Evropske komisije. Vidimo da je per aspera ad astra, po strmom putu do zvijezda. Teško je da ćemo u dogledno vrijeme ispuniti te uslove. A naročito nećemo moći ispuniti te uslove koji govore o značajnoj izmeni Ustava, u dijelu koji se odnosi na prenos nadležnosti sa nižih nivoa vlasti na više. To je nemoguća misija koja ne može biti ostvarena“, poručila je.

Dušanka Majkić ponavlja i kako SNSD neće pristati na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, te da što prije treba formirati Vijeće ministara BiH.

U ovom momentu, kada postoji blokada na sva tri nivoa vlasti i sva tri su problematična, to znači da postaviti pitanje kao rješavanje problema, usvajaje Prvog godišnjeg nacionalog plana je isto nemoguća misija. SNSD je jasno dao do znanja šta to znači i da na tu temu treba da se sjedne i kaže koji je to minimum saradnje koji bi se mogao ostvariti. U protivnom, BiH će ostati blokirana i dalje tavoriti i živjeti u ovakvim okolnostima koje ne odgovaraju nikome“, istakla je Majkić.

Pošto u ovoj zemlji ne postoji mogućnost da se dogovori ni o jednom značajnom pitanju, to govori dovoljno o ozbiljnosti zemlje koja nije dovoljno sposobna da iznese sve ono što se od nje očekuje. Tako da sudeći po svemu tome, ne bi se reklo da nam je sjajna budućnost”, dodala je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad