Pendeš: Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu

Vijesti 31. maj 201914:25 > 14:28
N1

"Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za ovaj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini", kazala je danas ministrica obrane BiH Marina Pendeš, sudjelujući u panel diskusiji na Forumu “To be Secure” koji se održava u Budvi.

“Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnoj razini. Ja, kao ministrica obrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, suvremenog i razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu“, istaknula je u nastavku svoga izlaganja ministrica obrane Marina Pendeš, tijekom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu obrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar inozemnih poslova Mađarske Peter Sztaray, te Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD i Igor Lukšić, bivši premijer i ministar inozemnih poslova Crne Gore. Uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

N1
N1
N1
N1

“Danas se mi u Bosni i Hercegovini suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U usporedbi s razdobljem od prije desetak godina, kada je bio mnogo veći stupanj suglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-i, u Bosni i Hercegovini postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike Bosne i Hercegovine. Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog. Ovdje bih naglasila da i mediji, obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini”, naglasila je ministrica Pendeš.

Sigurnosni forum “To be Secure”- 2BS s radom završava sutra, 1. lipnja 2019. godine, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je mnogobrojno sudjelovanje visokih dužnosnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe.

Na marginama Foruma planirani su prijateljski susreti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad