Wolfgang Petritsch: Rješenje za Kosovo nema veze sa BiH

Vijesti 31. maj 201914:31 > 14:37
N1

Dejtonski sporazum je dao egzistenciju RS-u i svaki pokušaj promjene granice doveo bi do gubitka međunarodnog statusa RS, kazao je za Deutsche Welle Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Rješenje za Kosovo, dodaje, mora biti evropsko i to bez Washingtona i Moskve.

Pod pretpostavkom da Srbija i Kosovo postignu sporazum oko promjene granica, na primjer, zašto bi Republika Srpska ostala u Bosni i Hercegovini, ako bi u principu bilo moguće da i druge zemlje promijene granice?

“Mogu samo da citiram bosanskog predsjednika Željka Komšića koji je izjavio da ne postoji veza između situacije u BiH i situacije na Kosovu. Zašto? Jer, ako dođe do promjene granica, ako se radi o rezultatu pregovora o kosovskom pitanju, onda to mora da bude rezultat koji su prihvatile obje strane. Primjenjuju se međunarodna pravila, bilateralne promjene granica su moguće samo između dvije suverene države – konsenzusom. Prvo, u Bosni nema konsenzusa u vezi sa tim, i drugo, bilo bi veoma važno reći da BiH postoji u granicama koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom. Taj međunarodni ugovor je Republici Srpskoj takoreći dao egzistenciju i svaki pokušaj srpske strane u Bosni da promijeni granice, automatski bi doveo do gubitka međunarodnog statusa Republike Srpske. To se mora imati na umu. A o tome se premalo razmišlja”.

Kako to mislite? Kako Republika Srpska može da izgubi taj status?

“Zato što su Dejtonskim sporazumom uspostavljene međunarodne granice koje su potpisali Beograd i Zagreb. Dakle, dvije ključne sile u regionu su garanti Dejtonskog sporazuma i one su obavezne da priznaju svoje potpise”.

Integralni intervju pročitajte na portalu Deutsche Welle.

 Wolfgang Petritsch (1947) je austrijski političar, socijaldemokrata, koji je bio specijalni opunomoćenik EU za Kosovo (1997-1999) i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH (1999-2002).

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad