Šta je rješenje za pravosuđe u BiH?

Vijesti 31. maj 201916:22 > 16:49
N1

U pauzama jučerašnjeg cjelodnevnog zasjedanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, predsjednik Milan Tegeltija dao iskaz Tužilaštvu BiH. Protiv predsjednika Tegeltije, sudija Okružnog suda u Banjaluci, Milan Blagojević - podnio disciplinsku prijavu. Sve zbog afere Potkivanje.

Tegeltiju to nije spriječilo da vodi sjednicu na kojoj se odlučivalo o imenovanjima glavnih kantonalnih tužilaca. Pojedini članovi VSTV-a kritikovali su sami sebe, građane koji su izašli na proteste, međunarodnu zajednicu – no, planiraju li mijenjati na bolje način na koji ova institucija funkcioniše, nisu odgovorili.

Na protestima ispred državnih pravosudih institucija – građani iz svih dijelova BiH jasno su poručili – najodgovornijim za loše stanje u društvu smatraju neefikasno pravosuđe. I dok je predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija protest ocijenio kao skup izmanipulisanih – član Goran Nezirović priznaje Vijeće umjesto da reguliše greške, postalo je sistem za regulisanje.

N1

“Ne radi se ovdje ni o kakvim izmanipulisanim građanima, građani jednostavno iskazuju svoje nezadovoljstvo i to nezadovoljstvo je opravdano. Mi naravno imamo dobrih stvari kojih smo radili, imamo i propusta”, kazao je Nezirović.

Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju – napisali su predstavnici međunarodne zajednice, te uputili nedavno na adresu VSTV-a. Među ostalim su istakli primjer Ustavnog suda Federacije – gdje sudije nisu imenovane od 2015. Članovi Vijeća priznaju greške:

“Što se tiče Ustavnog suda Federacije, ja mislim da tu moramo mi reći da smo odgovorni stvarno ja ne mogu, evo vjerujte slušaju novinari, ja više ne znam što se nije provela ta procedura”, kazala je Jadranka Lokmić Misirača, članica VSTV-a.

“Ostale su 44 upražnjene pozicije mi ćemo taj sasvim sigurno naš zaostatak vrlo brzo nadomjestiti i riješiti”, istakao je Tegeltija.

U pismu međunarodnih institucija se navodi da ukoliko VSTV ne promijeni sumnjivu i netransparentnu praksu izbora sudija i tužilaca, pravosuđe će biti uskraćeno za finansijsku pomoć Unije. Usprotivila se potpredsjednica Vijeća, Ružica Jukić, kazavši da je riječ o pritisku – šta znači nećemo dobiti novac, ja na to neću pristati, poručila je. U projekte jačanja pravosuđa, Evropska unija uložila je do sada oko 15 miliona erua, kazao je nedavno zamjenik šefa Delegacije, Khaldoun Sinno. Posljednji u nizu od 2,5 miliona eura za borbu protiv kriminala i korupcije još je aktivan.

N1

“Međunarodna zajednica godinama pravi besmislene seminare, edukacije i sve ostalo, nositeljima pravosudnih funkcija koji odu u Neum u razne hotele, obično u maju i junu kad je sunčano, da svoje edukacije provode po plažama neumskim ili nekim drugim. Oni konstantno se bave nekim edukacijama, a mi iz godine u godinu imamo sve gore pravosuđe”, ispričao je Avdo Avdić, novinar Žurnala.

Bez adekvatnog unutrašnjeg ustrojstva, bez adekvatnog nadzornog organa – stoga je potrebno mijenjati čitav model VSTV-a, kaže profesor Petar Kunić. Predlaže kombinovani model.

N1

“U tom kombinovanom sistemu imali bi situaciju da VSTV priprema odluke za nadležne organe mogao bi to biti Parlament, ali Parlament u tom glasanju kod izbora VSTV-a morao bi također imati određenu većinu iz opozicije”, smatra Kunić.

Za Transparency International, rješenje je lustracija. Detaljna provjera kompetancija, imovinskih kartona, ličnih pozadina sudija i tužilaca. Provjere bi vršili pravnici koji ne obavljaju godinama dužnosti u pravosudnim organima. Ili, kako su nedavno poručili predstavnici Evropske unije – na čelu pravosudnih institucija neophodni su izuzetno hrabri pojedinci, spremni da se suprotstave korumpiranom sistemu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad