Na snazi uvjetovanja i ucjene, tko će popustiti?

Vijesti 31. maj 201916:49 > 17:06
N1

Trebali bi biti partneri i zajedno raditi u interesu građana, ali iako još nisu ni formirali vlast, koju su dogovorili, danas se prepiru i nameću uvjete jedni drugima. Oštra retorika je na realciji DF-HDZ, kao i SNSD-SDA, pa se postavlja pitanje što nas to onda čeka u radu Vijeća ministara BiH, a onda i na ostalim razinama vlasti. A ni sedam mjeseci nakon izbora dok još čekamo na formiranje Vijeća ministara, svjedočimo kako se postavljaju novi uvjeti i po svem sudeći prepreke. A one se zovu MAP te izmjene izbornog zakona. Tko će popustiti?

HDZ otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a u interesu Dodika i Rusije, poruka je Demokratske fronte, nakon jučerašnje izjave dužnosnika HDZ-a Nikole Lovrinovića.

Dodaju, mi od MAP-a ne odustajemo.

“Sada i zvanično izjaviti da BiH treba da odustane od MAP-a, ne bi li se formirala izvršna vlast, odnosno Vijeće ministara BiH, je vrlo indikatvino, jer se desila nakon što su i Milorad Dodik i Dragan Čović predali raport ruskom amabasadoru u Bosni i Hercegovini”, kazao je Dženan Đonlagić, DF.

U HDZ-u pak ponavljaju, sve se može i mora dogovoriti, ali prirotiet nam treba biti i Izborni zakon. Za NATO put zemlje dodaju.

“Sigurno će se u pregovorima naći riješenje. To pitanje nije toliko bitno kao što je…. naravno da je bitno ali nije za formiranje vlade toliko bitno. To je jedna kontinuirana obveza, koja će se rješavati dinamikom koju dogovore partneri u vlasti”, kazao je Zdenko Ćosić, HDZ BiH.

HDZ-ov koalicijski partner svoj stav ne mijenja. Na Godišnji NATO plan ne pristajemo, stav je članova SNSD-a. Prioritet je imenovanje mandatara, kaže Dušanka Majkić.

“Potpisivanje Prvog godišnjeg nacionalog plana je isto nemoguća misija. SNSD je jasno dao do znanja šta to znači i da na tu temu treba da se sjedne i kaže koji je to minimum saradnje koji bi se mogao ostvariti. U protivnom, BiH će ostati blokirana i dalje tavoriti i živjeti u ovakvim okolnostima koje ne odgovaraju nikome”, kazala je Majkić.

Ne odgovoaraju ni SDA, te optimistično najavljuju nastavak razgovora i mogućnost postizanja dogovora. Kažu i da za stol dolaze s nepromjenjenim mišljenjem. A čini se i novim zahtjevom.

“Značajno je napomenuti da ćemo mi insistirati da se istovremeno ide sa procesom imenovannja i federalne Vlade i Vijeće ministara, tu mogu nastati problemi, obzirom da postoje najave uslovljavanja uspostave federalne Vlade usvajanjem izbornog zakona, te najave čujem od HDZ-a”, istakao je Halid Genjac, SDA.

A dok se ne uspostavi novi saziv, ovaj koji trenutno imamo mora raditi bez blokada, poruka je Igora Crnadka.

“Nije dobro da ovaj saziv Vijeća ministara bude uvučen u frustrirajuće razgovore o vlasti, koje su započele tri partije”, poručio je Crnadak, PDP.

Razgovori u kojima svako od određenih zakona uzima i traži što mu u tom trenutku odogovara. To nije dobro, smatraju dobri poznavatelji prilika.

“Zakoni ove zemlje, ali i obavezujuće strategije nisu vlasništvo nikakvih blokova, pojedinaca, nisu vlasništvo stranka, to su stvari koje su obavezujuće i niko nema pravo to da povlači”, tvrdi Denis Čarkadžić iz udruženja građana “Zašto ne”.

A čini se da se ta praksa nastavlja, kao i politički pregovori, a s njima i uvjetovanja i ucjene.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad