Most koji je više od toga: Simbol dobrih komšijskih odnosa Bošnjaka i Srba

N1

Mnogo je mostova na rijekama i potocima širom Bosne i Hercegovine, no malo je onih o čijem proširenju cijela zemlja govori. Jedan takav nalazi se na entitetskoj liniji između Foče-Ustikoline i Foče. Iako proširen za manje od metar, most na lokalnom potoku privukao je pažnju javnosti. Ne zbog izgleda, veličine, investicije, već činjenice da su mještani, Bošnjaci i Srbi simbolično-zajedno proširili most, ali i utvrdili dobre-komšijske odnose.

Put Foča Goražde, mjesto Ustikolina. Na lijevu stranu-sasvim običan put koji završava mostićem. Na prvi pogled običnim seoskim, prije sedam dana proširenim mostom.

“Radilo je desetak ljudi, svi su poslije izgradnje mosta pjesma je bila do pola 11, pola 12 uveče. Družilo se, popila se i koja čašica rakije”, kazao je Milan Gagović, inicijator proširenja mosta.

Put preko ovog mosta vodi iz opštine Foča Ustikolina do opštine Foča. I simbolično se nalazi na entitetskoj liniji između FBiH i RS.

No samo stanovništvo nije podjeljeno duž entitetske linije. Kada se most pređe, put desno vodi do sela Borinovići. Mjesta gdje živi Mustafa Borovina.

N1

“Mali kada se gleda ovako, međutim ovo je most od velikog značaja, ovo je veliki most za nas sve. On povezuje od Kozije Luke do Borovnića svi se voze preko ovog mosta. To znači da to nije mali most”, kazao je Mustafa Borovina, mještanin Borovnića.

Na lijevu stranu put od mosta vodi između ostalog do Kostovića. Na mostu zatičemo Peru Kostovića koji je i sam učestvovao u proširivanju mosta.

N1

“Sjećam se kada smo preskakali sa kamena na kamen, pa stavljali drvene poluge, pa preko njih. Nadođe potok pa sve odnese. Jedno vrijeme je drveni most napravljen, ali i to je sve voda digla”, kazao je Pero Kostović, mještanin.

Sada se nadaju da će vlast u obje opštine, dijelu koja pripada FBiH, ali i RS krenuti njihovim putem, i asfaltirati puteve sa obje strane proširenog mosta.

“Radimo i druge investicije na ovom području, da pokušamo da riješimo infrastrukturu na ovom području, da popravimo i puteve i to se uglavnom radi zajedničkim snagama”, kazao je Gagović.

“Radimo, slažemo se dobro što se tiče komšiluka, srpskog i muslimanskog življa. Sarađujemo, nasipamo puteve. Svaku akciju podržimo”, kazao je Borovina.

Na ovom mostu niko vrpcu nije presjekao, izvođači se nisu “ogradili”, nisu ni vjerovali da bi njihov skromni doprinos mogao privući pažnju javnosti, ipak su poslali poruku-suživota i domaćinskog odnosa prema mjestu u kome žive.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad