Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-kadr – praznik meleka i noć molitve

Vijesti 31. maj 201917:32 > 19:19
N1

Muslimani u BiH, regiji i svijetu večeras dočekuju mubarek noć Lejletu-l-kadr, najveći praznik vjerničkih duša, praznik meleka, noć molitve u čijoj milozvučnosti skladno učestvuju ljudi i meleci. U predstojećoj noći, kako ističu vjernici, čovjek se oslobađa svih okova - ličnih i opštih, i pripada samo Bogu.

Fikreta Nuhija penzionisana je profesorica, koja je nekada o Ramazanu govorila svojim đacima kada to kako kaže i nije bilo popularno. Za nju godina ima jedanaest mjeseci i Ramazan – koji predstavlja mjesec svega lijepog, druženje sa porodicom i prijateljima. Lejletu-l-kadr 27. noć mjeseca Ramazana istinskom vjerniku predstavlja poseban osjećaj u srcu.

N1

“Vi vjerujte ako budete večeras budni, vjerujte mi da ćete osjetiti jedan trenutak, niko ne zna kad je to bilo. I kada je Dragi Allah rekao “Ikre!” – “Uči!”. Jer dužnost nas muslimana je ne samo da budemo vjernici nego da budemo i obrazovani. Jer prva riječ upućuje na to. Moraš da učiš da bi znao protumačiti vjeru i shvatiti ono što ti drugi kažu”, priča nam Fikreta.

Lejletu-l-kadr u prijevodu znači vrijednosna noć i sura El Kadr posvećena je objavi Kur'ana i namijenjena je svim ljudima do Sudnjeg dana poručuju iz Islamske zajednice. Dodaju da je to noć preporuka muslimanima da treba živjeti po islamskim propisima. Ova noć predstavlja za muslimane spasenje i vrijednija je od 1.000 mjeseci.

N1

“Taj dan mjeseca Ramazana i tu noć ko provede u ibadetu. A sam post je cjelokupni ibadet, on je vrijedniji od 1.000 mjeseci. Što znači da čovjek dobiva vrijednost provedenu u ibadetu tu noć, kao da je proveo čitav život 83 godine života u ibadetu”, pojašnjava Husein ef. Smajić, zamjenik reisul-l-uleme.

Muslimani kažu da Islam nije vjera obreda, nego vjera života. A noć Lejletu-l-kadr treba da podsjeti sve muslimane da se prisjete svojih dužnosti. Između ostalih onih kojima je napotrebnije da dočekaju predstojeći Bajram na dostojanstven način.

“U toj se noći spušta od Allaha, pazite spušta od Allaha milost. I u ovom mjesecu su da kažemo sva ta nevaljala vrata zatvorena, da to sad ne ocrnimo, a ona najbolja, plemenita, veličanstvena, dostojanstvena vrata sva otvorena”, kaže Rizvan Halilović.

Islam je otvoren za sve ljude svijeta poruka je muslimana u mjesecu posta i najodabranije noći Ramazana – Lejletu-l-kadr.

“Jer Allah dž. š. se u Kur'anu ne obraća ‘O Muslimani!’ nego ‘O ljudi!’. Prema tome vrata su za sve otvorena, jedan je Bog. Neka vjeruje svako ko god hoće. Ali za ljude je islam. Jer samo nauka i vjera mogu u čovjeku da se pomire i onda je sretan. Voli sve ljude. Ne muslimane, nego sve ljude. I ja ih sve volim, samo ne one koji mi čine zlo naravno”, priča Fikreta Nuhija. 

Lejletu-l-kadr je poznata i kao Noć moći ili Noć sudbine. Muslimani vjeruju da tu noć Allah dž.š spušta svoju neizmjernu milost na Zemlju. Također pomenuta noć za muslimane predstavlja vrhunac slavljenja Gospodara. Ovu noć muslimani upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad