Crnadak još bez odgovora UEFA-e o zastavi sa ljiljanima, začuđen reakcijama

Vijesti 31. maj 201918:30 > 18:31
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Također, govorio je i o pismu koje je uputio na adresu UEFA-e zbog zastave Republike Bosne i Hercegovine na trofeju Lige Evrope.

 U razgovoru sa Borisom Brezom, ministar Crnadak je kazao da u izvještaju i ocjenama ima i pozitivnih i negativnih stvari.

“Kada sam rekao da sam lično ja priželjkivao oštriji stav, mislio sam ne prema bilo kojem pojedincu ili partiji, nego prema onim stvarima koje nisu dobre u BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovdje sa mnogo većim insistiranjem pristupi standardima, kriterijumima kako bi se konačno ostvario normalan život za ljude u ovoj zemlji”, kazao je Crnadak.

“Ako imate korupciju na ovako visokom nivou, ako nemate nikakvih presuda za korupciju, ako imate izvještaj OEBS-a u kojem se kaže da su građani za vrijeme izbornog procesa bili izloženi prijetnjama, direktnim zastrašivanjima, ako imate izvještaj u kojem se kaže da su pojedini javni servisi bili potpuno u funkciji određenih partija i pojedinaca, na takve stvari očekuje se da se zauzme žestok i jasan stav da tako ne može. Za mene je važno da je prva od svih preporuka upravo ta preporuka koja govori o potrebi da se implementiraju stvari na koje je ukazao OEBS”.

Kako je kazao, ovaj Savjet ministara je imao određene dobre rezultate, ali je mogao uraditi i više. Kao problem je naveo opštu političku klimu

“Šteta je da propuštamo vrijeme, očigledno je da na tom evropskom putu mnogi idu znatno brže, posebno Srbija i Crna Gora. Sigurno da jedan taj zastoj koji imamo bit će još veći ako nastavimo da se ponašamo ovako”.

Poručio je da će aktuelni Savjet ministara raditi do onog dana dok se ne izabre novi, napominjući da u narednom periodu ima mnogo aktivnosti.

Crnadak je nedavno uputio pismo predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu ovodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa ljiljanima. Kazao je da još uvijek nije dobio odgovor o čelnika UEFA-e.

“Previše pažnje je to pismo izazvalo u javnosti. Ja mislim da nije normalno da se stavi pogrešna zastava zemlje na jedan pehar u jednoj tako važnoj organizaciji. Ipak je UEFA jedna ozbiljna institucija i organizacija i to nije normalno. Isto tako ne bi bilo normalno da smo mi na to ćutali. Zato ja zaista se čudim reakcijama koje su išle kritički prema nama zašto smo upozorili na to, ali dobro, to je očigledno dio naše dnevne politike i ja se nadam da više takvih propusta neće biti”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad