Šarčević za N1: Tegeltija je već više puta zaslužio da bude disciplinski gonjen

Vijesti 31. maj 201918:34 > 18:40
N1

Edin Šarčević, doktor pravnih nauka sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Leipzigu i direktor Centra za javno pravo, za N1 je komentarisao pokretanje disciplinske tužbe protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, koji se našao u središtu pravosudne afere.

Šarčević je kazao da je prijatno iznenađen ovom viješću.

“Ja nisam očekivao da će sve to tako brzo ići. To je jako dobra vijest”, istakao je naš gost.

Tvrdi da je Tegeltija više puta zaslužio da bude disciplinski gonjen.

“I da se ispita njegova uloga u uništavanju pravosuđa ili kako ja to kažem, u tegeltizaciji pravosuđa. To urušavanje je započelo njegovim izborom i aranžiranjem niza vrlo problematičnih izbora, kako u tužilaštvima, tako i pri sudovima u BiH”, kazao je.

Prema njegovima riječima, pretpostavka nevinosti ne vrijedi neograničeno.

“Ta pretpostavka vrijedi u krivičnom pravu i ona svakako mora biti respektirana. Ukoliko postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo, sve dok se ne dokaže da je to krivično djelo počinjeno, osoba na koju se odnosi ta sumnja, važi za sve nas kao nevine. U slučaju Tegeltije se ne radi samo o eventualnom krivičnom djelu, time će se baviti institucije, nego se radi i o drugim oblicima odgovornosti u koje ubrajamo disciplinsku odgovornost, zatim etičku odgovornost, ali i čisto stručnu odgovornost prema javnosti. Nijedan tip od tih odgovornosti na samom početku afere nije bio uzet u obzir”, pojasnio je Šarčević.

Smatra da je Tegeltijino očekivano ponašanje bilo da podnese neopozivu ostavku.

“Ili da sam sebe suspendira sa mjesta na kojem se nalazi, kako bi omogućio i osigurao nepristrasnu i objektivnu istragu u utvrđivanju njegove odgovornosti”, kazao je.

Šarčević kaže da je on optimista i vjeruje da će ovim slučajem otvoriti novi proces u pravosuđu.

“Istina, mišljenja sam da postoji vrlo dobro umrežena i institucionalna podrška u pravosuđu, koju nije jednostavno sada otkloniti. To odgovara šestogodišnjem radu predsjednika ovoga tijela i njegovog napora da se pravosuđe uveže u jednu političku sliku njegovih političkih mentora. Očigledno je da nećemo sasvim lako izaći iz te pat pozicije, ali ja mislim da je sad otvorena dobra prilika da se u okviru disciplinskog postupka raščiste sva sporna mjesta i da se eventualno ispitaju izbori na pravosudne funkcije u zadnjih nekliko godina, da se oni objektvno analiziraju, da na neki način počnemo od nule”, kazao je.

Smatra da bi bilo najbolje doći do novog Zakona o VSTV-u, te uspostaviti novi sastav Vijeća sa novim ljudima.

Podsjetio je da je Centar za javno pravo prije pet godina napravio skup preporuka oko kojih postoji konsezus.

“Naša je zamisao da se odvoje dva vijeća, jedno tužilačko i jedno za sudije, da Vijeće ostane u sastavu od 10 do 15 članova, da se iz Vijeća odstrane advokati, koji su dio privatne djelatnosti, da se nađe model po kojem bi bilo zabranjano napredovanje članova Vijeća i da se vodi računa o napredovanju članova porodice”, kazao je Šarčević u razgovoru sa Borisom Brezom.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH, zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad