Upozorenje iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Vijesti 01. jun 201911:45 > 11:47
N1

Federalni hidrometeorološki zavod na temelju dostupnih meteoroloških prognoza platforme Evropskog centra za poplave (EFAS) upozorio je na postojanje mogućnosti izljevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka – bujice (flash flood), na području sliva rijeke Bosne.

Upozorenje se prije svega odnosi na lijeve pritoke Bosne, sliv Lašve i Usore; desne pritoke rijeke Bosne, sliv Krivaje i Spreče; direkne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktna pritoka rijeke Save – Tinja, lijeve pritoke Drine u Federaciji BiH.

“Vrijeme mogućeg dešavanja – vrh vodnog vala: najranije kasni večernji i rani jutarnji sati 01/02.06.2019 godine. Moguća je i aktivacija klizišta na gore spomenutim područjima”, saopćila je Federalna uprava Civilne zaštite.

Prema najavama meteorologa, sutra se u Bosni i Hercegovini nastavlja period nestabilnog vremena. U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne.

Kiša od jutarnjih sati na području Krajine i dijela sjevera Bosne. U ostalim područjima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju od sredine dana prema večernjim satima. Tokom noći na ponedjeljak prestanak padavina. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad