Mnogi migranti ispred Mirala koji je jutros izgorio u požaru (FOTO)

Vijesti 01. jun 201914:38 > 14:44
N1

U privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, u jutarnjim satima u 6:20 došlo je do požara na prvom spratu hale u kojoj se nalaze spavaonice za 247 migranata. Kako javlja reporterka N1 Snežana Mitrović koja se nalazi na mjestu događaja, migranti koji su privremeno bili smješteni u ovom objektu nalaze se ispred.

Brzom intervencijom Vatrogasnih ekipa Velike Kladuše, požar je stavljen pod kontrolu i ubrzo nakon toga potpuno je ugašen.

“Osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji borave u centru 24 sata i koji su obučeni da djeluju u kriznim situacijama, uspješno su evakuirali korisnike centra koji su se nalazili u požarom zahvaćenom dijelu zgrade”, navedeno je iz IOM-a.

N1
N1
N1
N1

Kako je navedeno u saopštenju, 28 osoba ukupno je zadobilo povrede, 19 ih je prebačeno u kantonalnu bolnicu u Bihać, 8 je ostalo na daljnjem tretmanu i liječenju, dvije osobe su zadobile ozbiljnije povrede, ali su trenutno, prema informacijama dežurnog ljekara, van životne opasnosti. Srećom nije bilo smrtno stradalih, također niko od osoblja IOM-a nije povrijeđen.

Osoblje IOM-a i partneri rade da osiguraju migrantima i izbjeglicama, koji su bili smješteni u dijelu objekta koji je zahvaćen požarom, smještaj i ostale neophodne usluge. Dodatno osoblje je na raspolaganju ukoliko bude potrebno kako bi se dio Centra što prije vratio u funkciju.

Kako navode iz IOM-a, objekat posjeduje detaljan plan evakuacije u slučaju požara i drugih incidentnih situacija. Opremljen je funkcionalnim hidrantskim postrojenjem te posjeduje oko 30 aparata za gašenje požara prema planu protivpožarne zaštite.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad