Nove kiše znače novi strah kod građana od poplava

Vijesti 01. jun 201918:37 > 19:44
Ilustracija

Obilne kišne padavine su se nastavile sto je dovelo do izlijevanja rijeke Jale u Tuzli. Posljednje informacije ipak nisu tako alarmantne. No federalni Hidrometerološki Zavod izdao je saopštenje u kojem navodi da bi na nekoliko lokacija u BiH moglo doći do izlijevanja rijeka iz korita.

Zbog obilnih padavina do ranih jutranjih sati rijeka Jala u Tuzli izlila se kod Tehnološkog fakulteta i Studentskog doma.

Polavljena su dvorišta okolonih kuća, a nabujala voda prijeti da odnese most i sonovod u neposrednoj blizini. Pojačan intenzitet padavina zabilježen je u mjestu Lipnica nedaleko od Tuzle. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je obavještenje o mogućim izlijevanjima rijeka iz korita na područuju sliva rijeke Bosne. Ugroženo bi moglo biti nekoliko područja gdje su slivovi Lašve i Usore, Krivaje i Spreče, direktna pritoka rijeka Save-Tinja i lijeve pritoke Drine u FBiH.

VEZANE VIJESTI

Meteorolozi tvrde da bi moglo tokom cijelog mjeseca juna moglo biti nestabilno vrijeme sa pljuskovima. Pored toga što će padati kiša tokom šestog mjeseca, očekuje se i toplo vrijeme sa povremenim sunčanim intervalima. Međutim, konstantne padavine mogle bi donijeti novo izlijevanje rijeka iz svojih korita i donijeti nove probleme građanima BiH sa poplavama.

Niske temperature i padavine kao u ovom periodu godine, posljednji put su se desile prije skoro 15 godina, kada je srednja prosječna temperatura bila 12 stepeni Celzijusa analiza je meteorologa amatera Nedima Sladića, koji smatra da se u junu neće ponoviti majski scenarij sa količinom kiše.

“Juni mjesec će obilježiti ta kiša. Ali ona neće biti u rangu majskih da će biti dugotrajnija. Ili u obimu onakvih situacija koje smo imali sredinom mjeseca kada su usred obilinih količina padavina došlo do izlijevanja rijeka i došlo do poplava”, kazao je.

Nove poplave donijele bi dodatne probleme poljoprivrednicima u BiH, na već potojeće posljedice uzrokovane nedavnim poplavama.

“Ako se ovako nasatvi teško će se šta presijati, teško će šta uspjeti. Čak se neće moći ni kositi, znači neće biti ni sijena ako budu ostvarile progonoze meteorologa da će svaki dan padati kiša narednih 20 dana. Katastrofa za poljoprivredu”, kazao je Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Štete koje su donijele poplave stanovništvu u Bosnu i Hercegovinu prije samo 15 dana još uvijek nisu sanirane, a BiH prijete nove kiše – i novi strah građana od suočavanja sa novim poplavama. A dosadašnja iskustva govore da država iako uvijek poručuje da spremno dočekuje vanredna stanja u BiH, u mnogim slučajevima se pokazalo da to i nije tako.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad