Izetbegović o bh. pravosuđu: Mislim da slijedi jedna akcija Evropske unije

Vijesti 02. jun 201908:53 > 08:58
Screenshot

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarisao je posljednju pravosudnu aferu čiji je jedan od aktera predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

“Mislim da gospodin Tegeltija ne bi sebi smio dozvoliti, uopšte, da ulazi u komentare i intervencije po pitanju predmeta, potpuna jedna protivzakonita pozicija. To je nedvosmisleno tako. Da li je tu nuđen neki novac i ko je tu eventualno uzeo novac, to treba dokazati. Samo ovo je dovoljno da ga diskvalificira, nije to sebi trebao dopustiti”, kazao je Izetbegović u intervjuu za MTV Igman.

Poručio je da se svi slažu da situacija sa pravosuđem nije dobra i da su potrebne korjenite promjene.

“Evo i u najnovijem izvještaju Evropske unije jedan od uslova za Bosnu i Hercegovinu je novi zakon o VSTV-u. Imali smo tu i posjetu gospodina Reinharda, koji se bavio Zapadnim Balkanom, koji je dobar posao uradio u Makedoniji, i čija je ekspertiza upravo borba protiv korupcije. Mislim da slijedi jedna akcija Evropske unije koja će nam biti od pomoći da dovedemo u red rad pravosuđa u BiH, samo će to naravno da potraje”, poručio je Izetbegović.

Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije. U saopštenju se navodi da je tužba podignuta zbog susreta sa Nerminom Aleševićem o kojem su mediji izvještavali ovih dana.

Istovremeno je Tegeltija u saopštenju VSTV-a naveo da je zatraženo njegovo privremeno udaljavanje od dužnosti u “viber poruci od zamjenika glavnog disciplinskog tužioca”.

“Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena”, navodi Tegeltija.

On je u saopštenju naveo da od uzima godišnji odmor tokom kojeg će VSTV voditi dvije potpredsjednice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad