SDA o spomeniku Mihailoviću: Moralno posrnuće vladajuće ideologije u RS

Vijesti 02. jun 201915:12 > 15:14
N1

Otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS, navodi se u saopštenju Stranke demokratske akcije.

“Slavljenje kolaboracioniste i zločinca koji je odgovoran za masovna ubistva i sistematske progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS”, poručuju. 

“Posebno je zabrinjavajuce što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata kroz ponavljanje zločina faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće”, poručuju iz SDA.

Punu odgovornost, kako navode iz SDA, “za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije”, nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nosioci lokalne vlasti u Bileći.

“Niko ko podržava ratne zločince ne zaslužuje da bude predstavnik vlasti u ime jednog naroda”, poručuju.

SDA poziva sve one koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte sarađuju, ili imaju u planu saradnju sa Općinom Bileća trebaju preispitati tu saradnju, imajući u vidu ovu praksu slavljenja ratnih zločinaca što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije, navodi se u saopštenju stranke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad