Savjeti psihologinje Bajraktarević: Kako kontrolisati impulsivnost i bijes

Vijesti 03. jun 201907:30 > 09:11
N1

Poznata psihologinja Jasna Bajraktarević za N1 donosi nekoliko zanimljivih savjeta o mnogim aktuelnim tematikama psihologije.

Tema o kojoj će danas biti govora jeste pitanje impulsivnosti i agresivnosti kod osoba, kao posljedica brzog i modernog života.

Bez obzira da li dan počnemo srećni, nesrećni, tužni ili ne, nekako ga završimo sa shvatanjem da smo strašno nervozni, neraspoloženi, agresivni, da se niko ne smeje, da ljudi lako planu i onda se pitamo zašto je to tako. Kontrola impulsivnosti ili problem kontrole besa je problem 21. veka, problem svih onih civilizacijskih tekovina u kojima nas je sve više, a planeta je ista kao i pre hiljadu godina. Otimamo se, borimo se za vazduh, vodu, mjesto pod suncem, posao, ljubav, za decu, za parking. U toj borbi često prelazimo granicu ne samo psihološki dozvoljenog ponašanja, nego kulturološki dozvoljenog ponašanja. Zašto je uopšte došlo do slobode da svi svima sve kažemo? Problem agresije je nastao sa ubrzavanjem života“, poručila je Bajrakterević.

Poznata psihologinja će u narednom periodu svakoga dana davati savjete o raznim temama iz domena psihologije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad