Ministarstvo saobraćaja KS: Taksisti usluge trebaju obavljati profesionalno

Vijesti 03. jun 201912:22 > 12:24
Freeimages/kaillum

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom nemilog događaja od prekjuče kada je sarajevski taksista iz vozila izbacio autistično dijete i njegovu majku.

– Najoštrije osuđujemo ovaj necivilizacijski čin, sa žaljenjem što se nemili događaj desio u našem gradu. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i u suprotnosti sa zakonom i pravilima ponašanja taksi vozača na radnom mjestu. Zakonom o taksi prijevozu KS propisani su način obavljanja taksi prijevoza, ponašanje i obaveze taksi vozača, kao i putnika, a između ostalog i to da je taksi vozač dužan za vrijeme dužnosti kulturno se odnositi prema putnicima – naglašavaju u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da je u konkretnom slučaju taksi vozač bio dužan prihvaćenu vožnju obaviti do odredišta i putniku izdati račun za obavljeni prijevoz.

Ističu da nedolično ponašanje taksi vozača građani trebaju prijaviti Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS.

Također, Ministarstvo zahtijeva od taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo da svoje obaveze izvršavaju profesionalno i shodno zakonskim propisima jer su svi oni u službi građana i korisnika prema kojima se moraju ponašati odgovorno.

– Taksi vozači trebaju voditi računa o svom ponašanju koje ne smije slati ružnu sliku iz našeg grada. Stoga pozivamo sve taksi prijevoznike u KS-u da poduzmu neophodne mjere kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali – navode iz Ministarstva saobraćaja KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad