U izvještaju SOA-e navode se i osobe iz BiH, bez reakcija bh. političara

Vijesti 04. jun 201915:46 > 17:12
N1

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović komentirala je jučerašnje izvješće SOA-e, u kojem se spominje i BiH kazavši "Vjerujem institucijama koje se bave zaštitom hrvatskog teritorija. Nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez. Trebamo surađivati sa susjednim državama kad je riječ o razmjeni podataka. SOA je u svom izvješću istaknula i djelovanje nekih država koje Hrvatsku žele etiketirati svakojako i tako kreirati naš imidž u svijetu. Moramo imati kontraargumente, u pozitivnom smislu, jer mi smo moderna, europska država."

Dodala je kako bi voljela vjerovati da BiH ne stvara probleme Hrvatskoj s migrantima .

Na izvještaj Sigurnosne obavještajne agencije Republike Hrvatske, danas u nadležnim institucijama bez komenatra.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, u poruci poručuje:

“Ne bih komentirao izvještaje strane službe.”

A u tom izvještaju podsjetimo, SOA dvije osobe iz BiH, a koje posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske navodi kao potencijalnu opasnost.

“Značajan broj povratnika iz ISIL-a predstavlja sigurnosni rizik, posebice za države u koje se vraćaju u velikom broju. Radi se o osobama koje su sudjelovale u borbama na strani terorističke organizacije, vojno su obučeni i dodatno radikalizirani na ratištu”, navodi se u Izvještaju, ne navodeći imena osoba iz BiH. dodaju i sljedeće:

“Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Ni jedna od njih nije radikalizirana u Hrvatskoj niti se ISIL-u pridružila iz Republike Hrvatske. Prema dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca su poginula u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF-a u Siriji. Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima “džihadistima”, a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina se još trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL-a.”

Podsjetimo, tema povratka pripadnika ISIL-a iz BiH i njihovo izručenje našoj zemlji bila je aktualizirana posljednjih nekoliko mjeseci. Odnosno, nakon Trumpovog upozorenja saveznicima da preuzmu i procesuiraju oko 800 zarobljenih stranih boraca ili će Sjedinjene Američke Države, u suprotnom, biti prisiljene da ih puste na slobodu.

Nedugo poslije toga, Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše izručen je Bosni i Hercegovini. U Siriju je otišao 2013. godine. O izručenju i kažnjavanju onih koji su bili na stranim ratištima tada je prva žena bh. Tužiteljstva Gordana Tadić kazala:

“Po našim optužnicama Sud BiH je izrekao 150 godina zatvora. U početku su se sklapali sporazumi i to uglavnom na godinu dana. Sporazumi su sklapani kako bi se otkrili finansijeri terorističkih aktivnosti i mislim da realno nisu dostatne te kazne. Ovo je sada druga situacija, vraćaju se borci koji su aktivno učestvovali na stranim ratištima i mislim da neće biti sklapanja sporazuma sa ovim licima.”

Uz Ćufurovića, očekivalo se i izručenje Armina Čurta, borca takozvane Islamske države, iz Sarajeva, a potom i drugih. No, do danas se to nije dogodilo.

“Radi se o ljudima koji su trenutno u zatvoru, ne radi se o ljudima na slobodi – za koje ne znamo tačno ni gdje su, ni koliko ih je. Prema tome, panični naslovi u medijima stvarno ne pomažu u ovom slučaju jer koliko se da procijeniti, radi se o dvije osobe – o dva muškarca”, istakao je u februaru ove godine Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

Inače, SOA je u izvještaju obradila informacije o navodnom svom vrbovanju selefija u BiH. Navode kakao je ta medijska objava imala za cilj utjecaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Republike Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO-a i EU te slabljenje euroatlantskog i europskog zajedništva, kaže se u dijelu izvještaja SOA-e.

Podsjetimo, između ostalog, u izvještaju SOA-e govorili su opet o terorizmu, odnosno o opasnostima za Hrvatsku, gdje navode i dvije osobe iz BiH. Bavili su se i obradom informacija o vrbovanju selefija u našoj zemlji. Reakcija i komentara na izrečeno, od bh.političara danas nema.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad