Radovan Višković: Bezbjedonosna situacija u RS stabilna

Vijesti 04. jun 201916:08 > 19:23
N1

Izvještaj o radu MUP-a RS, te Informacija o bezbjednosti, naći će se sljedeće sedmice na dnevnom redu 5. sjednice Narodne skupštine. O informaciji koja se sa posebnom pažnjom čeka, nakon ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, raspravljaće se na zatvorenom dijelu sjednice. U istom izvještaju sublimirana su i ostala krivična djela, uključujući i sumnje na ubistvo u slučaju Davida Dragičevića.

Sa plavim kovertama u rukama, ispred Osnovnog suda, članovi Pravde za Davida negoduju. Za 10 dana mnogi su dobili po 5-6 prekršajnih prijava, svaka je teška 100KM. A sve zbog uzvika “Pravda za Davida”. Kažnjivo je, stoji u kovertama i isticati list papira formata A4 sa natpisom “Tegeltija ostavka”.

“Neko je dobio jednu, dvije, tri prijave. Sve što ostaje kod nas, poruka je jasna. Ovo ne vrijedi, ovo nikakvu težinu nema, ovo je na sramotu i države i entiiteta, i ministartva i ministra, svih koji kreiraju ovo. Zbog toga ovo cijepamo, bacamo u kantu za smeće”, kazao je Ozren Perduv, član neformalne grupe Pravda za Davida.

Puna crna vreća, plavih prekršajnih prijava. Sudu zbog njih ulažu žalbe, MUP-u i ministru poslaće kolektivne tužbe zbog ugrožavanja ljudskih prava i sloboda.

Inače, pred Narodnom skupštinom RS sljedeće sedmice naći će se i Informacija o bezbjednosti, sa posebnim akcentom na neriješena ubistva, te slučajeve Krunić, Ostojić i Dragičević.

Informacija na 42 strane i zaključak: Stanje bezbjednosti je dobro. No, o “dobrom” stanju bezbjednosti raspravljaće se iza zatvorenih vrata.

MUP u izvještaju navodi da je:

– Djelimično rasvijetljeno KD teško ubistvo Damira Ostojića Šijana, u Banjaluci,
– Radi se na rasvjetljavanju KD ubistvo Davida Dragičevića, u Banjaluci,
– Pribavljaju se dokazi u slučajevima ubistva Siniše Miličevića, te Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu
– Navodi se i da je teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, rasvijetljeno brzom reakcijom policijskih službenika MUP-a RS.

“Mogu da našim građanima poručim da je bezbjedonosna situacija u RS stabilna. Što se tiče te sjednice, to je odluka kolegija, nije Vlade, pa to pitanje uputite njima. Što se mene tiče, kao predsjednika Vlade, svakako će javnost znati šta se tamo priča, ne vidim da tu ima nešto toliko tajno, ali oni su donijeli tu odluku i to je njihovo pravo”, prokomentarisao je zatvorenu sjednicu NS RS premijer Radovan Višković.

“Svaka vrsta zatvorenih sjednica uvodi u neki dodatni razlog zašto se to radi, šta se to krije od javnosti. Osnovna poruka treba da bude da nas javnost čuva od svih devijantnih pojava u društvu, sve što se dešava treba da javnost bude upoznata, jer se radi o nečemu što bi trebalo da je već odavno otkriveno”, kazao je Branislav Borenović, lider PDP-a

Crna statistika kaže da se u 2018. godini u Republici Srpskoj dogodilo 19 ubistava, što je navode u MUP-ovoj informaciji, ispod petogodišnjeg prosjeka, od 22. U periodu januar – april tekuće godine, 6 je krivičnih djela ubistva. Ona su, piše u dokumentu o kojem će poslanici raspravljati 11.juna, u manjoj, ili većoj mjeri uznemirila javost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad