Štrajk upozorenja u Institutu za urbanizam RS-a

Vijesti 04. jun 201916:22 > 16:27
N1

Radnici Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjoj Luci danas su održali jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih sedam plaća, te neuplaćenih doprinosa.

Predsjednica Sindikalne organizacije ove ustanove Silvana Radulović navela je na konferenciji za novinare da im odlaze stručni kadrovi te traži da entitetska vlada izmiri obaveze prema radnicima.

Očekuju, kaže, detaljnu analizu i preispitivanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u rukovođenju Instituta u prethodnom periodu.

Tvrdi da su direktor Instituta Stevan Jovanović i članovi Upravnog odbora Instituta, 29. maja, imali sastanak sa resornim ministrom, navodeći da je zaključak koji je usmeno prenio direktor na sastanku kolektiva Instituta da se traži model zatvaranja ove ustanove kroz likvidaciju ili privatizaciju.

Direktor Instituta Stevan Jovanović je naveo da je situacija u ovoj ustanovi u posljednjih sedam godina “napeta u pogledu poslovanja”, a trenutno im je i smanjen obim poslovanja.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su u potpunosti odbacili tvrdnje sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinasrtvo i ekologiju RS-a da taj resor Vlade nema razumijevanja za tešku situaciju koja je zadesila tu ustanovu, i smatraju ih netačnim i zlonamjernim.

“Smatramo da za ovakvo stanje u kojem se nalazi Institut veliku odgovornost snose i svi zaposleni, njih oko 80, jer se nisu bavili unapređenjem rada Instituta, već stvaranjem loših međuljudskih odnosa, što je, dijelom, dovelo do ovakve situacije”, tvrde u saopćenju.

Ministarstvo je, kako dodaju, u proteklih nekoliko godina posebnu pažnju posvećivalo radu Instituta, i na brojnim sastancima sa upravom,  ali i sa sindikatom, ukazivalo na činjenicu da je potrebno više ozbiljnosti i napora u radu svih zaposlenih u Institutu, kako se ne bi došlo u situaciju u kakvoj se sada nalazi ova javna ustanova.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad