Mirko Šarović, Zlatiborka Popov Momčinović i Stefan Blagić u Novom danu

Vijesti 04. jun 201921:36 > 21:37
N1

Još jedno jutro počnite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Očekuju vas aktuelne teme, zanimljivi gosti i priče iz cijele BiH i regiona.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović gost je Novog dana. Razgovaramo o podršci izgradnji Bloka 7, značaju kineskih investicija za BiH, zaštiti domće proizvodnje, ali i odnosima unutar SDS-a te radu Savjeta ministara.

Prema podacima Unije za održivi povratak samo od početka godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je 30 hiljada ljudi. Odakle ljudi najviše odlaze, zašto siguran posao i plata više nisu dovoljni za ostanak te kako ljude animirati da pokušaju život izgraditi u svojoj zemlji? To su teme o kojima govori Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak u BiH.

Muslimani širom svijeta obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava i kao Dan šehida – sjećanje na one koji su živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu. O današnjem danu za Novi dan govori književnik i kolumnista, Edin Urjan Kukavica.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka organizovao je u ponedjeljak u Vijećnici susret Zlatiborke Popov-Momčinović, majke dječaka u autističnom spektru i predstavnika Udruženja Sarajevo Taksi, a povodom incidenta koji se dogodio protekle sedmice, kada je jedan sarajevski taksista iz vozila izbacio nju i njenog sina. O tome je li ovaj incident stvorio tlo za sistemske promjene u odnosu prema osobama iz autističnog spektra, za Novi dan govori Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U BiH prvi put može se uraditi pregled srca ekspertnom metodom pregleda. Doktorica Jasmina Ćorović – Kuburović, specijalista interne medicine i ekspert za ultrazvuk srca kod odraslih ističe da ovaj pregled – ultrazvuk srca sa color dopplerom omogućava veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama.
O ovoj medicinskoj metodi, prevenciji srčanih oboljenja i drugim temama iz oblasti medicine za Novi dan govori doktorica Ćorović-Kuburović.

Aktuelne događaje i društveno-političku svakodnevicu kroz naslovnice dnevnih novina komentarisaće Stefan Blagić, predsjednik udruženja ”Re:Start Srpska”. Uživo ćemo biti u Banjaluci.

Budite uz Novi dan, sa vama smo od 7 do 10 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad