Džaferović: Neka Hrvatska prvo odgovori na protestnu notu BiH

Vijesti 05. jun 201914:04 > 14:06
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je da neće komentarisati izvještaj SOA-e sve dok ne dobije odgovor Hrvatske na protestnu notu koju je Bosna i Hercegovina, odnosno Predsjedništvo BiH uputilo toj državi povodom afere "Selefije" i vrbovanja bh. građana u Hrvatskoj.

“Da bih uopće mogao da komentiram izvještaje iz RH očekujem odgovor Hrvatske na protestnu notu koje je Predsjendištvo BiH uputilo toj državi povodom brojnih zloupotreba koje su činjene prema građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj, i raznih vrsta uslovljavanja. Pa i uslovljavanja vezano za saradnju sa njihovim obavještajnim službama”, poručio je Džaferović.

“Kada dobijem odgovor onda ću htjeti da dalje ovo komentiram. Do tada sve što dolazi na tu temu je najobičnija špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija nekorektnog odnosa prema BiH, s ciljem ne da riješi neki problem, nego s ciljem da se jednostavno dođe u neku poziciju pred međunarodnim faktorima koja bi favorizirala te koji pokreću takve priče i koja bi u neki drugi plan stavljala BiH”, naveo je član Predsjedništva BiH.

VEZANA VIJEST

SOA je u izvještaju obradila informacije o navedenoj aferi. Navode kakao je ta medijska objava imala za cilj utjecaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Republike Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO-a i EU te slabljenje euroatlantskog i europskog zajedništva, kaže se u dijelu izvještaja SOA-e.

Podsjetimo, između ostalog, u izvještaju SOA-e govorili su opet o terorizmu, odnosno o opasnostima za Hrvatsku, gdje navode i dvije osobe iz BiH. Bavili su se i obradom informacija o vrbovanju selefija u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad