Advokat Nikica Gržić o stanju u bh. pravosuđu

Vijesti 06. jun 201908:44 > 09:06
N1

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine odbila je prijedlog advokata Senada Pećanina da Upravni odbor donese Odluku kojom će se od predsjednika i svih članova VSTV BiH-a zatražiti podnošenje neopozivih ostavki, kao i prijedlog o stupanju u štrajk svih članova Advokatske komore FBiH. O odluci Upravnog odbora da ovakav prijedlog odbije za Novi dan govorio je advokat Nikica Gržić.

Na pitanje kako bi Gržić okarakterisao aferu “Potkivanje” je rekao: “Ne bih se upuštao u tu aferu i stav Upravnog odbora i moj osobni stav je da državni organi odluče o tome”.

Upitali smo ga i kako bi on postupio te nam je kazao: “Ne mogu govoriti u svoje osobno ime, govorim u ime Odvjetničke komore, i mi ne želimo da se involviramo u ovaj slučaj dok nadležni organi ne odluče postoji li odgovornost ili prekršaj”.

“Ne možete porediti nadležnost Odvjetničke komore i VSTV-a jer su dva potpuno različita organa – zna se ko imenuje članove VSTV-a a organi komore su neovisni i od države i bilo kojih drugih organa. To je samoregulirajuća organizacija koja bira iz svojih redova i sama odlučuje”, dodao je.

O prijedlogu Pećanina je istakao: “Kao odvjetnik bi trebao znati da su prava na štrajk propisana zakonom i tim zakonom pravo na štrajk imaju zaposlenici a ne odvjetnici. Odvjetnici mogu obustaviti rad ali mi smo u službi naših stranaka. Šta ako Odvjetnička komora štrajka, koji će problemi biti? Biće kazne odvjetnicima što nisu došli na suđenje, a od koga će tražiti odštetu? Odvjetnička komora želi zadržati nepristrasnost”.

O tome čuvaju li svoje pozicije članovi VSTV-a odlukom da Milan Tegelija ne bude disciplinski gonjen je naveo: “Da li je kriv ili ne, mi to nismo preispitivali. Članovi VSTV-a su imenovani na jedan poseban način, a o tome da li čuvaju pozicije tako, ne bih se upuštao u to. Osobna stvar je onoga ko glasa po savjesti ili zakonu”.

Upitali smo Gržića i da li treba mijenjati sistem pravosuđa.

“Moj pokojni kolega je u jednoj televizijskoj emisiji prije nekoliko godina na to pitanje rekao: ‘Najbolje je raspustiti sve pa ponovo birati’, što znači potrebno je radikalno rješenje. Imate ljude koji su imenovani na pozicije sudija a da to nisu zaslužili. Faktički, onaj koji je imenovan može biti smijenjen usljed grubog displinskog prekršaja”, komentarisao je Gržić za N1.

“U svom radu Odvjetnička komora izražava kritike na rad VSTV-a ne samo radi ovoga, već na probleme koji se dešavaju u praksi. Sudac uopće ne zna šta mu radi kolega ili kolegica u uredu do njega. Mi smo svaki dan direktno izloženi i obaviješteni o radu svakog pojedinog suca. Mi svaki dan živimo to pravosuđe”, istakao je.

Na pitanje koje su najveće boljke u pravosuđu je odgovorio: “U prvom redu je to nepridržavanje zakona. Imamo Zakon o parničnom postupku, a otkad taj zakon postoji, ne znam nijedan predmet koji se doveo do kraja po odredbama tog zakona. Problem je loša organizacija i nerad”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad