Opasni fenovi na tržištu BiH (FOTO)

Vijesti 06. jun 201911:20 > 11:23
Annt.gov.ba

Na tržištu BiH pronađena su dva tipa fenova za sušenje kose marke "Sonar" koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda jer predstavljaju opasnost od strujnog udara.

Riječ je o fenovima marke “Sonar” tip “SN-12” i tip “9908”, čiji su proizvođači i uvoznici nepoznati, dok je zemlja porijekla Kina, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Annt.gov.ba

Potrošačima koji posjeduju neki od opasnih fenova preporučuje se da taj fen odmah prestanu da koriste i da ga vrate u prodavnicu gdje su ga kupili.

Ovi fenovi predstavljaju opasnost od strujnog udara jer uređaji nisu propisno označeni, uputstvo za njihovu upotrebu nije isporučeno, ulazna snaga uređaja je mnogo manja od nazivne snage, dok je površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu manja od dozvoljenog minimuma.

Annt.gov.ba

Nadležna inspekcija naložila je mjeru povlačenja sa tržišta i uništavanje opasnih proizvoda, te obavještavanje potrošača o rizicima i načinu vraćanja ovih fenova, navodi se u saopštenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad