Crvena linija: Zašto su mladi u regionu radikalniji od svojih roditelja?

Vijesti 06. jun 201908:19 > 11:29
N1

Jake policijske snage rasjterale su pripadnike navijačkih grupa koji su pokušali da upadnu na Festival "Merdita, dobar dan" na kojem su se beogradskoj publici predstavljali umjetnici sa Kosova. Riječki maturanti su završetak školovanja slavili uz povike "Ajmo ustaše" i "Za dom spremni".

Više od 20 odsto mladih u BIH oseća netrpeljivost prema drugoj naciji i veri, dok njih pet odsto smatra da je terorizam opravdan.  

Zašto su mladi u regiji, rođeni poslije ratova devedesetih, radikalniji od svojih roditelja? Da li je radikalizacija mladih posljedica siromaštva i besperspektivnosti ili lošeg obrazovnog sistema, koji ne uči kako u različitosti vidjeti potencijal? Šta vlade zemalja regije, ali i međunarodne organizacije čine da bi se uspostavila nulta stopa fizičkog i verbalnog nasilja prema drugom i drugačijem?  

O radikalizaciji mladih u regiji u Crvenoj liniji govore Vanja Đurić, autorka filma “Albanke su naše sestre”, Frano Ćirko iz Generacije Obnove i ambasador OSCE-a u BIH Bruse G. Berton.  

Emisija “Crvena linija” na programu je N1 televizije petkom u 20h. Autorka i voditeljka Marina Fratucan.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad