Sanela Dujković za N1: Kapaciteti GP BiH skoro pa iscrpljeni

Vijesti 06. jun 201913:08 > 13:14
N1

Sanela Dujković, portparolka Granične policije Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 19. godišnjice postojanja Granične policije Bosne i Hercegovine za N1 je kazala kako veselju nema mnogo mjesta zbog gorućeg problema - priliva ilegalnih migranata u BiH. Pojačane mjere vrše se od kraja 2017. godine - a kapaciteti su skoro pa iscrpljeni, kazala je u razgovoru za N1.

Granična policija godišnjicu obilježava skromno, ali je Dujković navela kako vrijedi istaknuti policijske službenike ove institucije koji su se u proteklom periodu pokazali u svom radu, a njih je mnogo.

“Pojačane mjere na granici su aktivne od 2017. godine, sa kadrovskim manjkom. Nedostaje nam 360 službenika za redovno obavljanje poslova na granici. Gorući problem je pritisak ilegalnih migranata na istok i sjeveroistok, zbog čega nam nedostaje više od 1.000 službenika”, kazala je dodavši da se brojka od 1.000 uposlenika odnosi na pokrivanje svih prelaznih tačaka u BiH u dužini od 600 kilometara svih 24 sata.

Graničnih policajaca u BiH je manje od 2.000, a direktor GP BiH, Zoran Galić je govorio da je 85 posto službenika ove insittucije na graničnim prelazima, gdje se provjere moraju obavljati.

“Sa manjkom policajaca za redovne poslove nismo u mogućnosti pokriti 83 prelaza, a ne otvoriti ulazne i izlaze trake za sprečavanje gužvi na granicama tokom ljetne turističke sezone”, dodala je Dujković.

Do sada je spriječen ulazak više od 5.000 ilegalnih migranata koji se nalaze u spektru visokog migracijskog rizika iz Srbije i Crne Gore, kazala je Dujković, a s druge strane, kako je navela, sve više je onih koji uspjevaju preći granicu BiH i ilegalno ući u državu.

Kako zaštititi granicu sa Srbijom – odakle migranti najviše ulaze u BiH?

“Dio službenika je prebačen na istok i sjeveroistok, a preraspodjela se vrši dvije godine. Ukupno 124 službenika su u podršci na 600 kilometara granice, a s druge strane, u Hrvatskoj imamo silu od 6.500 policajaca sa boljom opremom. Angažman GP BiH je povećan na sjeveroistoku i istoku, odnosno Zvorniku, Bijeljini, Trebinju – odnosno kompletnoj Istočnoj Hercegovini”, kazala je Dujković za N1.

“Pojačane mjere se poduzimaju od kraja 2017. godine – a kapaciteti su skoro pa iscrpljeni”, dodala je. 

Složeno stanje na granici reflektuje se na stanje u državi – poručila je Dujković, kazavši da GP BiH uskoro očekuje donaciju od Češke, kao i od EU fondova koja će podrazumijevati specijalizovanu opremu za nadzor.

Pogledajte video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad