RSE: Trinaest članica EU traži proširenje na Zapadni Balkan

N1

Među zemljama članicama Evropske unije cirkuliše takozvani "non-paper", u kojem se nastoji da se potvrdi napismeno da je proširenje Zapadnog Balkana i dalje kredibilna opcija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u nacrt ovog dokumenta gde se, između ostalog, podvlači da EU treba da ispuni svoju nedvosmislenu posvećenost evropskim integracijama Zapadnog Balkana, te da “ne postoji ‘plan B’”, za Zapadni Balkan.

“Non-paper” je inače neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno u Savetu ministara i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Prema saznanjima RSE, inicijativu za ovaj “non-paper” je pokrenula Poljska, a podršku za ovaj dokument je potvrdilo 13 članica EU koje su uglavnom iz Centralne i Istočne Evrope, odnosno zemlje koje pripadaju grupi “novijih članica”.

Opširnije na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad