Najveći zadatak Granične policije BiH od osnivanja do danas

N1

Obilježena je 19. godišnjica od osnivanja prve multietničke policijske agencije u BiH - Granične policije.

Devetnaest godina od početka rada ova Agencija se suočava sa najvećim zadatkom do sada – migrantskom krizom, a njeno rukovodstvo sa optužbama državnog vrha.

Umjesto sumiranja rezultata za proteklu godinu, na obilježavaju 19. godišnjice Granične policije obrazloženja. Šta službenici ove agencije rade na istočnoj, a šta na zapadnoj granici BiH?

“Neki politički subjekti kažu da granična policija zaustavlja odnosno kontrolira više granicu na zapadu, nego prema istoku. Nije točno”, poručio je direktor Zoran Galić.

Optužbe da GP energiju troši na zaštitu granice između BiH i Hrvatske, a ne na granicu sa Srbijom gdje migranti ulaze u zemljiu iznio je član Predsjedništva Željko Komšić uz pojašnjenje…

“Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se utisak kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu.”

Ova Komšićeva reakcija uslijedila je nakon komentara hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o stanju na granici sa BiH.

“Radi li BiH Hrvatskoj probleme? Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito da problema ima.”

Glavni problem je činjenica da BiH ima tri puta manje graničara od Hrvatske, i to da ih je tek nešto manje od 200 raspoređeno van graničnih prelaza, poručuju iz ove institucije.

“Imaju podršku iz Brisela sa bespilotnim letjelicama koje snimanju 24 sata. Upućuju im gdje migranti idu, gdje prelaze. Oni se pozicioniraju i često nas zovu na granicu i ispoljavaju određen vid nezadovoljstva, gdje smo mi i zašto puštamo te migrante na granicu sa Hrvatskom. Mi nemamo ljudstvo, nemamo kapacitete”, poručio je Galić.

Na optužbe iz Zagreba reagovali su i u Službi za poslove sa strancima. Kažu ova zemlja EU malo migranta u BiH vrati u skladu sa dogovorom o readmisiji.

“Imamo problem što Hrvatska policija dovlači migrante u međuzonu, granični zeleni pojas, i ostavlja ih tako. To nije readmisija”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić.

U ministarstvu sigurnosti, takođe odbaciju optužbe iz Zagreba. Kažu policija radi sve što je u njenoj moći.

“Ono što je u našoj mogućnosti mi radimo i činimo, bar prema onome što ja znam. Pitanje je da li mi kontroliramo sve ljude koji su ušli u BiH, i koji izlaze iz BiH”, navode.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad