Meteorolog Bakir Krajinović: I u narednom periodu nestabilno vrijeme

Vijesti 06. jun 201917:00 > 17:13
N1

Nakon nevremena i potopa ulica u najužem dijelu Sarajeva ali i širom Bosne i Hercegovine, najavljene su povoljnije vremenske prilike, odnosno temperature i preko 30 stepeni Celzijusa. Meteorolog Bakir Krajinović procijenio je da će u narednom periodu vrijeme biti nestabilno no ljeto bi trebalo donijeti mnogo sunca.

“Maj koji je iza nas bio je izrazito kišan mjesec i jedan od hladnijih u posljednjih 30-ak godina. Nakon tako nestabilnog vremena, slijedi jedan stabilniji period, sunce s prikladnim temperaturama za klimatološko ljeto. Ono što se desilo u maju je esktremno. U posljednjih 30 godina imali smo mali broj sličnih mjeseci. Sve je to posljedica klimatskih promjena. Tako da očekujemo slične promjene i u narednom periodu”, kazao je Krajinović te objasnio da su elementarne nepogode i nestabilno vrijeme posljedica klimatskih promjena.

Kiša je obilno padala juče širom BiH, a gornji dio glavnog grada Sarajeva bio je pod vodom.

VEZANE VIJESTI

“U proteklih 24 sata na meteorološkoj stanici na Bjelavama, palo je 40 litara po metru kvadratnom, ali haos je izazvalo onih 35 litara po metru kvadratnom za veoma kratko vrijeme. Nije zabilježena ravnomjerna količina padavina na području grada. To je posljedica ispuštanja velike količine padavina na manjem području što je uobičajena nepogoda za proljetno doba godine i u narednom periodu očekujemo takve padavine”, kazao je meteorolog za N1.

“Prema sezonskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda 6, 7. i 8. mjesec očekujemo da će biti iznadprosječno topli. Količina padavina očekuje se ispod granica normale”, prognozirao je Krajinović.

Najtopliji period, prema riječima meteorologa Krajinovića i FHMZ-a, biće svakako druga polovina jula i prva polovina avgusta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad