Zvizdić: Neću biti ministar vanjskih poslova BiH

Vijesti 06. jun 201918:50 > 18:55
Denis Zvizdić
Denis Zvizdić (N1)

Neću biti ministar vanjskih poslova BiH. Na stranačkim tijelima sam obrazložio svoje razloge. Nisam osoba koja trči za foteljama, kazao je za N1 predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

Da li ćete biti novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine?

Neću biti ministar vanjskih poslova BiH. Na stranačkim tijelima sam obrazložio svoje razloge. Osvoji sam najveći broj glasova u historiji parlamentarizma na području Kantona Sarajevo, izabran sam u Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nisam osoba koja trči za foteljama. Ostajem član Kolegija. Sasvim sam siguran da će SDA izabrati adekvatnog kandidata.

VEZANE VIJESTI

Želite li biti predsjednik SDA?

Ne. I ranije sam obrazložio stav zašto ne želim biti predsjednik SDA.

Da li je narušena situacija unutar SDA?

Situacija unutar SDA je vrlo mirna i stabilna.

Da li je u redu da parlamentarci primaju velike plaće, a ne dolaze na sjednice?

Smatram da to nije moralno. Neka od institucija, poput OHR-a, morala je donijeti sankcije zbog potpuno nerazumne činjenice da oba doma Parlamentarne skupštine ne rade jer za to ne postoji ni jedan valjan razlog. Prije 15 dana sam poslao dopis mojim kolegama Krišto i Radmanović da se potrudimo da formiramo potrebne komisije. Na čekanju stoje desetine zakona…Ne postoji ni jedan opravdan razlog osim namjerne i ciljane političke blokada da ne radi Parlamentarna skupština. Pozivam OHR da reaguje na jedan antiustavan, antizakonski princip da ljudi primaju plaću, a ne dolaze na posao.

Američki ambasador George Nelson boravi u Washingtonu? Da li očekujete veći angažman SAD-a u BiH?

Očekujem veći angažman. Bosna i Hercegovina je vrlo uspješna priča u posljednjih 30 godina u kojoj u svim kapacitetima učestvuje SAD. Euroatlantske integracije nemaju alternativu, BiH mora nastavit procese koji će nas dovesti do punopravnog članstva u NATO i EU. Mi želimo da EU vodi procese uz iskrene prijatelje Bosne i Hercegovine, kao što su SAD.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad