Izetbegović i Dodik pred svjetskim liderima okrivljuju jedan drugog za krizu

Vijesti 06. jun 201919:30 > 19:57
N1

Osam mjeseci bez vlasti, ali i bez dogovora tri politička čelnika Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. I umjesto konkretnih sastanaka na domaćem terenu, oni unutarnje probleme iznose na sastancima ili u telefonskim razgovorima s najvišim svjetskim dužnosnicima. O blokadi vlasti Dodik razgovarao u Rusiji s Lavrovom. Izetbegović telefonom s Erdoganom, Čović nedavno o NATO putu s Merkel. Aktuelna politička situacija u BiH bila je tema razgovora i u Washingtonu, na kojima je prisustvovao američki ambasador Eric Nelson.

Umjesto da razgovaramo o investicijama, s Lavrovim trebam razgovarati o tome zašto neko blokira formiranje Vijeća ministara, kazao je Milorad Dodik uoči sastanka sa šefom ruske diplomatije. No, prostora je ipak pronašao i za druge teme.

“Dogovarali se da u okviru formata Rusija, Turska, Srbija, BiH na ministarskom nivou se održe sastanci koji bi trebali da pospiješe saradnju u krugu tih zemalja. Razgovarali na koji način obezbijediti pomoć Republiki Srpskoj”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Samo 24 sata ranije, Bakir Izetbegović telefonski je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ugovarali su sastanak krajem mjeseca na kojem bi bilo govora o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd. No, neizbježna tema je uspostava vlasti u BiH.

“Tema razgovora bit će i aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji”, stoji u saopštenju.

I dok Izetbegović i Dodik pred drugim svjetskim liderima okrivljuju jedan drugog za političku krizu – treći partner Dragan Čović koristi priliku da u Zagrebu i u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, razgovara o BiH, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ništa od ovih razgovora, bar još uvijek, nije pomjerilo stvari s mrtve tačke, niti približilo stavove lidera Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, o tome kako treba da izgleda Vijeće ministara BiH i u kom smjeru ova zemlja treba da se kreće.

“I do kada tako možemo? Ulazeći u diskusiju o tome da li ćemo poslati ANP, ulazeći u diskusiju o provedbi važećih zakona mi ulazimo ustvari u sferu i polje anarhije, a ne demokratije. Šta će se desiti sutra ako neki ministar ili neko novo Vijeće ministara jednostavno kaže nećemo više poštovati član 21. Zakona o akcizama”, zapitao se Denis Zvizdić.

Aktivno se uključuje i međunarodna zajednica. Američki ambasador Eric Nelson u Briselu s predstavnicima EU i NATO-a na temu: Kako Amerika može BiH pomoći na njenom euroatlantskom putu. Priča je dospjela i u američku prijestolnicu.

“Ambasador je otputovao i za Washington gdje je, na sastanicima sa visokim zvaničnicima različitih agencija i predstavnicima civilnog društva, razgovarano o najvažnijim pitanjima sa kojima se BiH suočava, uključujući problem korupcije, pitanje vladavina prava, kao reformi koje su neophodne na putu euroatlanskih integracija BiH”, odgovoreno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a z BiH.

I EU poziva na dogovor, jer bez vlasti na svim nivoima – neće biti napretka na ispunjavanju brojnih uslova koje je Evropska komisija u posljednjem mišljenju stavila pred bh. političare.

“Ako posmatrate to Mišljenje, neke preporuke, naravno, da mnoge stvari djeluju preteške za uraditi, a Komisija ne govori tačno i kako ih uraditi. To mora biti predmetom rasprave i dijaloga koji mora uključiti sve ljude u ovoj zemlji, ne isključivo određene lidere političkih stranaka”, rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Ipak, dok lideri ne daju zelena svjetla, nema ni razgovora na nižim nivoima. O bilo čemu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad