Džaferović: Nedopustivo da šehidska djeca budu bez posla

Vijesti 06. jun 201921:38 > 21:39
Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas kako je važno brinuti se o porodicama šehida i poginulih boraca i nastaviti se boriti za ideju za koju su se oni borili, a to je cjelovita i demokratska država BiH, država ravnopravnih naroda.

“Nedopustivo je da 24 godine poslije rata postoje šehidska djeca koja nemaju posao. To treba biti obaveza svih nas, da riješimo to pitanje, a možemo riješiti ukoliko se potrudimo i do kraja iscrpimo sve resurse i mogućnosti”, rekao je Džaferović, u Živinicama gdje je održana Akademija u povodu Dana šehida FBiH.

Cilj manifestacije je očuvanje sjećanja na one koji su dali život za odbranu BiH.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj je istakao da položaj porodica šehida i poginulih boraca nije sjajan, ali da se Organizacija trudi sačuvati njihov ponos te da reagiraju gdje god mogu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je poručio da se u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani BiH važno prisjetiti činjenice da su pripadnici Armije RBiH branili hiljadugodišnji suživot u BiH.

“Ne postoji ništa čime bi se mogli odužiti šehidima i poginulim borcima, osim da čuvamo i gradimo BiH za kakvu su se oni borili i da iz dana u dan popravljamo status porodica”, naveo je Bukvarević.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović kaže da i Vlada TK, sa boračkim udruženjima, radi na stalnom poboljšanju prava boračke populacije, sa posebnim senzibilititeom prema porodicima šehida i poginulih boraca.

Stanovništvo Živinica, kao domaćin centralne manifestacije obilježavanja dana šehida FBiH, s ponosom se prisjeća doprinosa koji su dali u odbrani BiH.

Načelnik Samir Kamenjaković ističe da su centar borbe za ravnopravnost i državotvornost.

Svečanoj akademiji u povodu Dana šehida Federacije BiH prethodio je defile kroz centar grada u kojem su učesnici nosili zastave Armije RBiH. U defileu je bilo više stotina učesnika, a zastave su nosila djeca šehida. Delegacije su položile i cvijeće na spomeniku heroju Nesibu Malkiću. Akademiju je organizirala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad