Cvijanović: Na nivou Bosne i Hercegovine opšte mrtvilo

Vijesti 06. jun 201922:07 > 22:13
Srna

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović rekla je da je RS stabilna, sigurna, funkcionalna i sposobna da odgovori na izazove i probleme, dok je na nivou Bosne i Hercegovine opšte mrtvilo, što se vidi, kako je zaključila, na primjeru Savjeta ministara BiH.

Cvijanović je naglasila da je u Republici Srpskoj nakon izbora pokazana sposobnost, kapacitet i volja za formiranje vlasti, te konstituisana nova Vlada, koja je bez dana pauze nastavila da funkcioniše preuzimanjem dužnosti od prethodnog saziva.

Ona je istakla da je potencijal ove Vlade kombinacija iskustva i zrelosti sa entuzijazmom i energijom mlađih ljudi, kojih je mnogo u novom sazivu.

“Ostavljeno joj je dobro nasljeđe, a i oni su nastavili sa dobrim radom. U prethodnom periodu smo napravili dobru osnovu, povećavali plate i penzije, donosili zakonska rješenja koja su ranije bila nezamisliva. Aktuelna Vlada je napravila dogovor sa penzionerima da se ide sa dodatnim povećanjem penzija, a napravili su aranžmane i sa ostalim društvenim grupacijama i niko nije ostavljen po strani. Ima dobar odnos sa poslovnom zajednicom i solidnu komunikaciju sa sindikatom”, rekla je Cvijanović za Televiziju K3.

Ona je naglasila da se ne može ni pretpostaviti kada će vlast biti formirana na nivou Bosne i Heregovine jer “ne postoji konkretan problem koji je do toga doveo”.

“To ne možemo objasniti ni na jedan drugi način nego da je riječ o političkoj igri, mrcvarenju i ucjenjivanju. U ovakvim stvarima ne možete imati nikakvu predvidivost i smatram da smo svi postali zarobljenici politike iz političkog Sarajeva”, navela je entitetska predsjednica.

Ona je napomenula da to pokazuje i “uzurpatorski pristup, odnosno namjera da bude uzurpirano vrijeme i mandat nekog ko je dobio podršku građana na izborima”.

“I institucije EU su vrlo jasno rekle da je nužno sprovesti izborni rezultat i formirati vlast da bi BiH dobila kredibilitet, jer evropski put podrazumijeva aktivizam svih nivoa vlasti”, istakla je Cvijanović.

Komentarišući insistiranje “političkog Sarajeva” na članstvu u NATO-u, Cvijanović je rekla da je to nepotrebno nametnuto kao tema, da bi se imalo opravdanje zašto nije formirana vlast.

“Ovde je logika sljedeća – imate jasne pobjednike među partijama u sva tri naroda, možete ispoštovati sve što je predviđeno, onda formirate vlast i bavite se temama koje su u nadležnosti Savjeta ministara i pokazujete aktivan odnos prema EU”, naglasila je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je ovo izborna godina u EU kada će biti formirane evropske institucije i ocijenila da to treba iskoristiti.

“Oni hoće rezultat i mi hoćemo rezultat. To je politički pragmatizam. Ali sada u BiH na dnevnom redu nije ništa, osim prazne priče da treba da prihvatimo nešto da bi formirali Savjet ministara. To je ucjena”, rekla je Cvijanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad