Dunović: Procesi formiranja vlasti na nivou BiH i FBiH treba da idu paralelno

Vijesti 07. jun 201908:51 > 09:18
N1

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i član Predsjedništva DF-a bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije, govorio je o formiranju vlasti, rješavanju problema freelancera te o funkcionisanju Vlade Kantona Sarajevo i o BH bloku.

“Što se tiče BH bloka, ništa nije potpisano, on je funkcionisao na nivou tri predsjednika i samo u KS. Rezultat toga je formiranje vlasti u KS i ta vlast funkcioniše. Šta će se desiti teško je ocijeniti. Što se DF tiče vrlo jasno smo iskomunicirali u medijima da neće biti inicijator nikakve rekonstrukcije Vlade KS. DF neće biti taj koji diže ruku za smjenu Vlade. U ovu priču smo ušli iskreno”, kazao je Dunović, član Predsjedništva DF-a i dodao:

“DF je jedina politička stranka u poslijeratnom periodu koja je dobrovoljno izašla iz vlasti, iz fotelja, jer nam fotelje nisu primarni cilj. U momentu kad smo vidjeli da nije moguće nešto napraviti, mi smo se povukli. DF je sigurno poučena iskustvima rada u prethodnom mandatnom periodu. Jasno smo rekli da Vlada KS u ovom momentu funkcioniše i nema razloga da se pravi rekonstrukcija, mi u tome nećemo učestvovati.”

Dunović je istakao kako je formiranje vlasti “izuzetno kompleksan proces” no nužno je uspostaviti vlast paraleleno na državnom i federalnom nivou:

“Šta će se dešavati dalje na političkoj sceni u ovom momentu jako je teško procijeniti jer postoje određeni uslovi za implemntaciju vlasti. O formiranju vlasti na nivou FBiH se sve manje priča, međutim, ništa se u politici ne podrazumijeva. Procesi formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou treba da idu paralelno. Ukoliko se to ne desi, možemo otići u političku krizu.”

Naglasio je da ne smije biti postavljanja uslova kako bi se formirala vlast u državi no uslovi kao što je Godišnji nacionalni program (ANP), prema riječima potpredsjednika FBiH, moraju biti ispunjeni.

“Ovdje se radi i o vladavini prava, poštivanju zakona. Zakon o odbrani je usvojen, a glasali su i zastupnici iz SNSD-a i sad imamo političke predstavnike iz SNSD-a koji tvrde da zakon državni više ne vrijedi jer su u Narodnoj skupštini RS izglasali da to neće poštivati. U razvijenim demokratskim društvima to je presedan. Ako se tu napravi određena doza popuštanja šta je onda sljedeće? Ovo je sistemsko negiranje zakona koje može da otvori vrata za negiranje bilo kojeg zakona koji se političaru ili političkoj stranci ne svidi”, potcrtao je.

Kazao je da se radi na rješavanju problema freelancera istakavši da je u donesenom zakonu o porezu i veliki broj propusta Porezne uprave u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad