Podnesena žalba na odluku disciplinske komisije u slučaju Milana Tegeltije

Vijesti 07. jun 201910:39 > 10:47
N1

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je danas žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH.

Podsjetimo, krajem maja Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije zbog zbog disciplinskog prekršaja propisanog Zakonom o VSTS-u “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”, a sve se odnosi na aferu “Potkivanje”. Osim tužbe, zatraženo je i da Tegeltija bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka

Komisija je odbacila oba zahtjeva kao nedopuštena nakon čega je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH danas podnio žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Cijeli slučaj komentarisao je i Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je naveo da je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća.

“Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća”, poručili su u četvrtak iz OHR-a.

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je “takva situacija neprihvatljiva”, tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

Nakon ove izjave Tegeltija se oglasio otvorenim pismomambasadorima zemalja članica PIK-a navodeći da “s obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad